На представяне на управленската програма на Спаси София, което се проведе на 10 юни 2023 г., Борис Бонев постави за основна цел пред организацията изборна победа още на първи тур и курс към осезаема модернизация на кварталите на София. “Днес представяме най-важните мерки и подобрения, върху които професионалистите от Спаси София работиха години наред. Готови сме и няма да разочароваме столичани. Чертежите, проектите и решенията отдавна ги имаме. Казваме стига на това София да е личен банкомат на малцина. София ще бъде град за всички!” – заяви Борис Бонев. 

План за София е нашата управленската програма, създадена още през 2019 г., която сега е обновена и допълнена и обхваща 15 различни аспекта от управлението на града и над 500 конкретни мерки за справяне с основни проблеми и облагородяване на градската среда.

Основен наш приоритет в План за София са мащабните инвестиции в кварталите

На специалното събитие от Спаси София поставихме развитието на кварталите като основен наш приоритет за следващите 4 години. Представихме пред столичани конкретни проекти за благоустрояване и подобряване на средата в целия град. “Амбицирани сме да заменим сегашната работа на парче с цялостна визия и мащабни инвестиции в превръщането на междублоковите пространства в зелени оазиси. Освен ремонт на зелената система, алеите и осветлението, ще има и модерни детски и спортни площадки, както и места за съседски активности. Имаме и план за финансирането на проектите, като целта е всяка година да се изграждат по няколко такива парка.” – обясни Иван Караджов, архитект с 20-годишен опит. 

арх. Иван Караджов

Инж. Кристиян Христов, инженер и транспортен експерт от нашия екип, представи мерки за облекчаване на трафика и решаване на проблема с паркирането. От Спаси София набелязахме над 20 терена за изграждане на монтажни паркинги в Люлин, Младост, Овча купел, Подуяне. Те ще се финансират с приходите от платеното паркиране на Център за градска мобилност (ЦГМ) ще има хиляди нови места. “Целта е да се улесни движението, но и категорично да изчистим тротоарите и зелените площи от безразборно паркирани коли.” – заяви инж. Кристиян Христов и допълни, че е наложителна реформа за по-голяма прозрачност в ЦГМ

Трети наш основен приоритет е честно и прозрачно управление в обществен интерес. Това включва не само реформи на ключови общински дружества и спиране на течовете, но и връщане на природните дадености на София обратно на столичани. “Емблемите на София като планината Витоша и Къпалнята Мария Луиза в момента са недостъпни за софиянци и тънат в разруха. Юристите ни изготвиха правен анализ с ясни стъпки за тяхното връщането в общински ръце, така че гражданите да се възползват от уникалните природни дадености на София.” – обясни адв. Христо Копаранов. 

адв. Христо Копаранов

Събрахме страхотен потенциал от хора и идеи и това ни дава увереност, че Спаси София ще е в основата на бъдещето управление на града. Кой, ако не ние, които толкова години се борим с проблемите и познаваме решенията? На нас не ни трябва кампания, за да се срещаме с нашите съграждани, да чуем техните проблеми и да предлагаме решения. Правим го ежедневно и във всеки квартал на града. Софиянци ни познават и знаят, че нас истински ни пука за нашия град. Дошло е време заедно да се преборим за по-добра София. Затова призовавам всеки да се включи в битката да живеем в красив и подреден град, защото го заслужаваме!” – категорично заяви Борис Бонев. 

Вижте още снимки от събитието: