Защо билетът стана 1,60 лв?

От днес цената на билета е 1,60 лв. Честито на всички! Увеличението беше “защитено” от Столична община като начин да се стимулира ползването на градския транспорт. Никой от родилите идеята обаче не обясни защо някой ще предпочете градски транспорт, при положение, че пътуването с автомобил е ако не по-евтино, то поне е на същата цена, но без чакане по спирки. Е, логичното решение за всички е да започнат да пътуват с автомобил. Само че това създава и нуждата от място за паркиране.

Преди време в ефира на BulgariaOnAir казахме, че увеличаването на цената на билета без да се положат елементарни усилия да се подобри услугата е доказателство, че приоритетът на търговското дружество Център за градска мобилност е прибирането на едни лесни пари от паркиране.

Заради това решихме да видим, ако бъдещето на София е да е погребана под автомобили, сини, зелени и другоцветни зони, дали ЦГМ не е намерил начин да изцежда по някой друг лев и оттам, както го е правил с обществените поръчки за спирконавеси и фотоапарати. Всички знаем каква е практиката в България – обществените поръчки са като айсбергите. Десет процента са над водата, видими и излъскани за пред медиите и одита. Останалите деветдесет процента са покрити в бюрократични и дори незаконни врътки и номера, целящи да отклонят обществени средства в нечии джобове. Метафоричният ни айсберг е разгадаем само ако го погледнем под водата.

Е, днес сме водолази.

История на две обществени поръчки…

През 2013 и 2014 г. „Център за градска мобилност“ ЕАД обявява две идентични обществени поръчки с предмет: „Доставка на 150 броя мобилни устройства – PDA, необходими за осъществяване на дейността на „Център за градска мобилност” ЕАД във връзка с упражняване на контрол над „Синя зона” и „Зелена зона““. Общо за 300 броя. В подобни поръчки няма нищо неестествено – така контролът е най-лесен, ефективен и бърз. Те са обявени през март 2013 г. и май 2014 г. с прогнозна стойност от по 300 000 лева.

И двете се печелят от една и съща фирма – компания с голям опит в участието в процедури по обществени поръчки на държавни и общински структури – Диджитек ООД.

Диджитек в Търговския регистър

През последните години тя е неизменен победител в многобройни обществени поръчки на държавни, общински и образователни структури – 8 министерства, 8 агенции и държавни предприятия, 7 университета, 2 съдилища, 2 общини в страната, 1 болница и… ЦГМ ЕАД. Най-успешна е в печеленето на обществените поръчки на Техническия университет в София – 27 бр., Югозападния университет – 8 бр., Електроенергийния системен оператор – 8 бр. и УНСС – 5 бр.

По първата обществена поръчка за 150 броя от март 2013 г. договорът се подписва през октомври 2013 г. Конкуренцията е била между 3 фирми, но две от тях биват отстранени и така, при прогнозна стойност от 300 000 лева с ДДС, печели Диджитек ООД с оферта от 295 200 лева с ДДС, което прави 1 968 лева на брой с ДДС.

По втората обществена поръчка за 150 броя от май 2014 г. договорът се подписва през юли 2014 г. Тук конкуренция няма – вече никой друг не си е направил труда да се включи и при прогнозна стойност от 300 000 лева с ДДС, участва само Диджитек ООД и печели с оферта от 294 900 лева с ДДС, което прави 1 966 лева на брой с ДДС.

Какво представляват PDA устройствата?

Съкращението „PDA“ идва от „Personal Digital Assistant“ или на български – персонален дигитален асистент. Той притежава следните базови функции – телефон/факс, компютър, Интернет и мрежови функции. Стандартното PDA устройство функционира като мобилен телефон, факс устройство, уеб браузър, персонален органайзер и др. и точно това иска ЦГМ. До тук описанието звучи странно познато, нали? Като на всеки смартфон – устройства, които все повече и повече хора притежаваме, заменящи старите мобилни телефони и струващи все по-малко за крайните потребители. Едва ли много хора обаче могат да си позволят смартфон за 1 968 лева…

PDA устройствата-смартфони на ЦГМ

Направихме си труда и обходихме на случаен принцип няколко десетки служители на ЦГМ със зелени елечета, упражняващи контрол върху паркирането. Всички от тях бяха оборудвани с едно и също устройство:

Служител на ЦГМ с PDA устройството

Това е смартфон Runbo X5:

runbox5

В сайта на ЦГМ, естествено, не е публикуван нито един договор по обществена поръчка, въпреки че доста други държавни и общински структури го правят и въпреки твърденията на Столична община, че дружеството е напълно прозрачно и “всичко е качено”. За наш късмет обаче, на сайта на ЦГМ все още може да се открие подробната документация към участниците за втората обществена поръчка – от май 2014 г., а фактът, че цената на двата договора е практически еднаква, и че служителите на ЦГМ работят с устройства от една и съща марка и модел, потвърждава нашето съмнение, че двете поръчки са били с едни и същи технически изисквания и са доставени едни и същи устройства. Затова и направихме сравнение между изискванията на ЦГМ и характеристиките на Runbo X5:

сравнение между изискванията на ЦГМ и техническите характеристрики на Runbox X5

Пълното съответствие в изискванията е очевидно. При това, те сами по себе си са нищо по-особено, освен изискването за пълна прахо- и водоустойчивост. Сякаш служителите на ЦГМ ще ги използват при подводни проверки. Предпазване от дъжд, влага и прах може да осигури и всеки качествен калъф – добавка, която в повечето случаи всички ние ползваме за нашите смартфони. Дали обаче такъв смартфон, прикрит под синонимът му “PDA устройство“, струва 1 968 лева с ДДС на брой?

Каква е реалната цена на Runbo X5?

Тъй като обществените поръчки са правени през март 2013 г. и май 2014 г., не успяхме да намерим оферти от този период. Ползвахме функционалността за хронология на цените на сайта pazaruvaj.com. Според него в периода ноември 2013 – юни 2014 г. телефонът е можел да бъде закупен на дребно на цена между 599 и 649 лева с ДДС!  Дори и да приемем, че включените в изискванията – предпазващо фолио, калъф за носене и USB кабел ще струват на ЦГМ още 100 лв, въпреки че производителят предлага и трите на по-ниска цена, то общо всяко устройство не трябва да е по-скъпо от 749 лева с ДДС. Това е без изобщо да взимаме предвид, че при поръчка на едро всеки търговец дава отстъпка.

ScreenHunter_180 Jun. 01 10.25

Цените на устройството

Ако приемем максималната цена с аксесоарите от 749 лева за основна, то за 150 броя, по пазарни цени, ЦГМ щеше да плати 112 350 лева или общо за двете обществени поръчки – 224 700 лева.

Реално заплатената сума общо е 590 100 лева, което прави надплащане от 365 400 лева!

Можем само да гадаем какво е станало с разликата, но едва ли е отишла например за довършване на подземните паркинги, стопанисвани от ЦГМ или Метрополитен.

Редно е да запитаме г-жа Румяна Милова, която сега е временно изпълняваща длъжността изпълнителен директор на „Център за градска мобилност“ ЕАД, но по времето на провеждане на обществените поръчки е била директор на Дирекция „Паркиране и мобилност“, ще поеме ли отговорност за тази очевидна кражба от парите на софиянци? Защо не е прекратила обществената поръчка като се е установило, че условията са написани за конкретна марка и модел устройство? Защо въобще първоначално е одобрила такава висока прогнозна стойност – почти три пъти над пазарната цена?!

Ето, открихме как само от две от десетките обществени поръчки на Центъра за градска мобилност могат да се спестят 365 000 от недостигащите 15 млн. лева – основен мотив за увеличението. Ние ще продължим да проучваме и останалите. Призоваваме, в името на прозрачността, Центърът за градска мобилност да публикува всички сключени договори от своето създаване до днес, тъй като е дружество 100% общинска собственост, опериращо с парите на софиянци. Това прави всеки един от нас заинтересована страна как се харчат те.

А междувременно – вие направете избор как ще си плащате новата цена на билета от днес. Ние вече сме го направили!