Битката за трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. Лозенец не е битка просто за няколко километра релсов път. Това е битка за по-здравословна, чиста и мобилна градска среда. Тя е символ и на много повече: на отношението, което Столична община има към екологичния електротранспорт. Той просто не е…удобен.

Защо не е удобен, г-жо Фандъкова?

izostaveni-traseta

Тъжното състояние на закритите трамвайни трасета. Искаме ли подобни пространства в града?

Защото изисква ресурси, налага се да се поддържа, а и най-вече – развиването му предполага някаква идейност, последователност и генерален план. За целта обаче трябва поне капка желание от страна на Общината, каквото към момента липсва. Затова и единствените действия, които се предприемат за развитието на трамвайния и тролейбусния транспорт, са и най-лесните – с чужди (европейски) пари да се обявяват обществени поръчки за покупка на нови возила. Останалото е трудно и затова е най-лесно да го заместим с автомобили. Те не са на Общината, не искат да ги пазиш, а асфалтът, по който пътуват, може да се полага некадърно, да се позакърпва всяка година и да се отчита дейност, за да се имитира желание за разрешаване на проблемите на града.

Имате поща!

В последните няколко дни екипът на Спаси София писа писма и сигнали до всички по-важни институции в България и Европейския съюз: до г-жа Фандъкова, до председателя на СОС, до всички общински съветници, до еко- и транспортните комисари на Европейската комисия, до комисиите за защита от дискриминацията и защита на потребителите и ги призовахме да реагират и направят всичко възможно да защитят правото на столичани да живеят в град, който да им осигури здравословна околна среда и адекватна мобилност.

Също така информирахме и мрежата EUROCITIES, в която членуват местните власти на най-големите европейски градове, за това като как в Столична община разбират обещаните “зелени политики”.

И не на последно място – известихме секретариата, който организира състезанието Европейска Зелена Столица за систематичното унищожаване на най-зеления и преживяващ своя европейски ренесанс градски транспорт. За да знаят, все пак, с кого си имат работа, когато лъскавите брошурки за видимите резултати пристигнат заедно с попълнения формуляр за кандидатстване.

Защо е мръсна и страшна, г-жо Фандъкова?

 width=

Смогът над София е ежедневен проблем. Източник: Радо Байрактаров

София е столицата с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Не го твърдим ние, а Европейската комисия. Същата тази Европейска комисия започна процедура срещу България заради многократно надвишаващи допустимите норми количества на фини прахови частици (ФПЧ10). За последните месеци нормата от 50.0 µg/m3 беше превишавана между 8 и 10 пъти в различните райони на София. Пак според статистиката ⅓ от децата до 1 година страдат от някаква форма на респираторно заболяване. Така ли трябва да бъде? Припомняме Ви, че предизборно, г-жо Фандъкова, се срещнахте с Гражданската инициатива „София – зелена столица“, част от която е и Спаси София. На тази среща два часа ни убеждавахте в съпричастността си към идеята; колко зелено ще управлявате след като Ви преизберат; колко добре разбирате проблемите на София. И от тази среща насам не пропускате възможност да обяснявате колко е зелена политиката Ви. Ето тук например, във в-к “Строител” четем:

“Затова зелените политики в последните години са част от всички проекти, които изпълняваме. Преди два месеца на среща на лидерите в Париж кметовете на големите градове в света поехме конкретни ангажименти за намаляване на вредните емисии. За успеха на екологичните политики най-важно е да привлечем гражданите като партньори. В сферата на транспорта са огромна част от мерките, които залагаме.”

Този пасаж събужда много въпроси към Вас, г-жо Фандъкова. Ето част от тях:

  • Дали закриването на поредното трамвайно трасе е част от зелената Ви политика за подобряване качеството на въздуха и опазването на околната среда?
  • Дали предприемането на такава сериозна промяна в транспортната схема на града без всеобхватни обществени обсъждания и адекватно информиране на гражданите е част от стратегията Ви за привличането им като партньори?
  • Дали премахването на трамвайно трасе в полза на автомобилното движение е сред конкретните ангажименти, които сте поела в Париж от името на София и България пред международната общност?

В същото Ви интервю заявявате още:

“Както с метрото, така и с модернизацията на автобусите, тролейбусите и трамваите целим повече хора да предпочитат градския транспорт за всекидневните си пътувания и така да се редуцира използването на лични автомобили за придвижване.”

Това Ви изказване буди в нас искрено недоумение, тъй като наскоро пред БНТ2 аргументирахте закриването на трамвайното трасе със спирка на обществения градски транспорт буквално пред входната врата на важната обществена сграда на Софийския районен съд с очакването до него да пътуват “много граждани”. Подобно решение по никакъв начин не прави градския транспорт по-предпочитана форма на придвижване в града и допълнително затвърждава автомобила като единствена възможна опция. Как иначе бихте обяснила факта, че въпреки все по-голямата метро мрежа, общият брой пътници използващи градски транспорт намалява всяка година? С необмислените действия по осакатяване на наземния градски транспорт постигате само една единствена цел – пътниците от трамваите, тролейбусите и автобусите да се преместят в метрото. А все си мислехме, че целта беше пътуващите в автомобилите да предпочетат градския транспорт. Като добавим липсата на пешеходни зони и неадекватната велоинфраструктура, съвсем скоро в града ни ще останат само автомобили и метро. Това ли е Вашата представа за устойчиво развитие?

Защо винаги с лошо, г-жо Фандъкова?

В събота организираме протест. Пряко засегнатите – жителите на кв. Лозенец ще дойдат и заедно ще кажем твърдо “Не!” на транспортната политика на Oбщината. Но защо трябва да се протестира? Вместо да се събираме, за да обсъждаме развитието на мрежата на градския транспорт, ще протестираме срещу нейното свиване? Абсурдно е, г-жо Фандъкова, цели квартали да губят доверие в собствената си Община, която се отнася с тях като с неприятели.

Ние ще сме на последната спирка на трамвай №6 до басейн Спартак, за да поставим оценка Слаб 2 на ръководената от Вас администрация. В събота, 6 февруари, 14:00 часа. Ако имате поне някакво уважение към хората, чийто транспорт отнемате, ще дойдете, за да им обясните в очите колко точно Ви е зелена политиката.

spasi-shestitsata-cover