Остават две седмици до местните избори, на които ще трябва да избираме на кого да поверим управлението на София за следващите четири години. Сега е моментът всеки един избирател да направи внимателно обмисляне на предизборните обещания, а в последствие настоятелно да изисква тяхното спазване. Това е причината да решим да ви направим съпричастни към процеса, с помощта на който, всеки един от нас прави своя избор.

Когато търсим отговор на въпроса: “За кого да гласувам?” всички ние се опитваме да намерим онзи кандидат, който е посочил най-близки до нашите представи за управлението на града. Това е за нас същността на информирания избор. Затова решихме да опишем нашите приоритети и да ги публикуваме в документ с 100 критерия, чрез които ще оценим съдържанието на предизборните програми на кандидатите за кмет на град София.

За да не се разпростираме извън обичайните ни теми се ограничихме само до градски транспорт и градска среда. Критериите оценяват достъпността, структурата, оформлението и темите, обхванати в програмите, както и тяхната детайлност и съответствие с приоритетите на „Спаси София“ по отношение на въвеждането на мерки, за които инициативата работи или такива, които подкрепя.

С това нямаме за цел да агитираме за един или друг кандидат, а да покажем – на вас и на кандидатите, как изглежда формирането на един информиран избор, от едни будни избиратели.

Крайната оценка за всеки един от кандидатите ще се формира според формулата

X = (T*6)/S

, където X е оценката, която кандидатът получава, Т е полученият брой точки, 6 е максималната възможна оценка, а S – максималният възможен брой точки, които един кандидат може да получи. Оценките не се закръглят, защото всички ние помним емоцията от първото 6=. Оценяването ще бъде обективно и при равни условия за всички кандидати. Всяка една програма трябва вече да е достъпна в публичното пространство, предвид че предизборната кампания е в разгара си. Ако не успеем да намерим програмата на някой кандидат, без да се наложи да се свързваме с Предизборен щаб или друга партийна структура, той/тя ще получи служебна двойка.

В предстоящите две седмици ще публикуваме серия от статии, като към всяка ще е прикрепено копие от попълнения за съответния кандидат списък с критерии и оценката, която е получил.

[ddownload id=“699″ text=“Мултикритерийна таблица за оценяване на качеството на предизборните програми“]

Когато приключим с представянето на резултатите на 23ти октомври (ден преди Деня за размисъл) ще проведем редовната ни дискусия на живо в YouTube – SofiaLive, но този път сме поканили специални гости: Радост Малинова от Сдружение “Велоеволюция” и Цанко Симеонов от Сдружение “Градски транспорт и инфраструктура”. С тях ще дискутираме оценките, които кандидат кметовете са получили, както и какви са нашите очаквания като представители на неправителствения сектор от предстоящия мандат.

Към тази статия публикуваме и пълния списък с мултикритериината таблица за оценка. Ако споделяте нашите приоритети, чувствайте се поканени да се възползвате от системата за оценяване, която изработихме. Надяваме се резултатите от този наш политически експеримент да Ви бъдат интересни и полезни.

“Спаси София” има ясно декларирани граждански цели, както заявихме пред в-к Капитал преди време:

Искрено се надявам, ако има някакви политически последствия, да са в това да бъде избран най-достойният кандидат. Това, което целим да направим, е когато говорим за проблемите на София, да накараме хората да мислят за града, както ние мислим за него, абстрахирайки се от политическите пристрастия, защото много хора, например симпатизанти на ГЕРБ виждат в критиката ни критика към ГЕРБ, което не е полезно за тяхното виждане. Смятам, че един добре политически образован гражданин е гражданинът, който критикува повече тези, за които е гласувал, отколкото тези, за които не е гласувал. В крайна сметка тези, за които е гласувал, са тези, които му дължат нещо. И в тази светлина ние се опитваме да накараме хората да критикуват, да изискват качество. Ако има някакви политически последствия, които може „Спаси София“ да има и които ще се радваме да има, е да научи политиците, че когато изискваш от тях нещо, не го правиш, защото си на конкуренцията или на опозицията, а защото са сложени там за това – да изискваш от тях.