“Спаси София” се допитва и до обикновените граждани, и до експерти, когато става дума за новите схеми на метрото. Подобен проект е неописуема гордост за всеки екип, прекарал многобройни часове в неуморен труд, особено, когато получава позитивните оценки, с които беше посрещнат в социалните мрежи.

Няма нищо по-плашещо от това работата ти да се предостави на критик. Независимо какво си сътворил: песен, филм, роман или схема за метрото, критикът е безмилостен. Той е там, за да ти каже какво мисли и с какво ти не си се справил. Затова, когато изпратихме дизайните за схемите на един от най-известните онлайн критици на транспортни карти целият ни екип тръпнеше в очакване: дали и той, както и многобройните ни последователи във Фейсбук ще има преобладаващо позитивно мнение за тях, или ще ги отпише като дилетантски и най-плашещото: объркващи и неинформативни. Не чакахме дълго, за да разберем. Ето какво публикува в блога си Камерън Бут – графичен дизайнер, критик и разработчик на транспортни карти от САЩ:

През годините, в които списвам този блог, някои от любимите ми схеми са били неофициални проекти, създадени от хора, които просто искат нещо по-добро за градовете, в които живеят. Тази карта върви в съпките на картата на метрото на град Рига на Витекс Барижев и на чудесната карта на метрото на град Киев от Игор Скляревски, и е достоен техен съперник.

Новата карта на метрото определено е по-ясна от сегашната, която обърващо показва едновременно сегментите по реда на тяхното построяване (Линия 1 и Линия 2 с дебели цветни линии) и действителните оперативни маршрути (М1 и М2 в бледи тънки линийки, почти незабележими сред претоварения фон). Това е странно решение и определено не е в улеснение на пътниците! Картата на метрото на „Спаси София“ мъдро премахва ненужната информация за линии и просто представя “М” маршрутите в плътни, ярки цветове на фона на приятно опростена карта на града. А прекрасната цветова палитра подсилва композицията.

Трансферните точки, връзките с жп мрежата, с централната автогара, буферните паркинги и летището са получили ясни, визуално отличими икони, които си подхождат с усещането за останалата част от схемата.

В дъното, в легенда са описани основните туристически забележителности около трите ключови метростанции – с прекрасни икони, разработени специално за схемата, но е жалко, че не са и някак посочени в самата карта, за да е по-добро ориентирането на туристите. Това е единственият проблем, който виждам с картата, която иначе е отлична.

Още по-добре е, че картата на метрото е част от цялостен и добре премислен проект за ориентировъчни табла – схеми на линиите за пероните и навигационни табла, ориентиращи пътниците вътре в самите станции. Засега системата се тества само на една станция, но със сигурност се надявам, че ще получи позитивен отзвук и ще се възприеме за цялото метро.

Нашият рейтинг: Работа, извършена с любов и си личи от крайния резултат. Просто прекрасна разработка, която постига всичките цели, които екипът на „Спаси София“ си е поставил. Четири и половина звезди.

Благодарни сме за високата оценка. Благодарни сме и на всички, които ни изпращат мненията си, които попълват анкетата ни и които споделят сред приятелите си снимки на новите схеми на метростанция Младост 1 или на новата карта на метрото във влаковете. Благодарим ви за всичко.