На 19 март 2015г., представители на Спаси София бяха поканени в предаванията „Денят започва“ на БНТ и „Тази сутрин” на Нова. Темата и на двата разговора беше безобразното състояние на подлеза на НДК, 2 години и половина след извършване на основен ремонт. В предаванията участваше и инж. Стоян Братоев, директор на Метрополитен, възложител на ремонта. По неговите думи, а и според разпространените в последствие в много медии коментари на Столична община, основната причина за лошото състояние на подлеза са вандалски прояви и зареждането на търговските обекти, намиращи се там. От Спаси София първоначално приехме тези оправдания с голяма доза учудване, но в последствие ни хрумна, че може би в Общината просто имат интересно чувство за хумор.

Би трябвало да е ясно за всеки, че течащите тавани, разлепените плочки и ръждясалите елементи няма как да са причинени от вандализъм или от търкалянето на кегове бира (които всеки виждал кег знае, че обикновено са под налягане) по стълбите на подлеза. Затова и ще си позволим да кажем, че това е поредният ремонт извършен с лошо задание, без концепция, без контрол, с некачествени материали и за който в последствие никой не е положил усилия да поддържа. Спаси София се обръща към Столична община и задава следните въпроси (някои за пореден път!):

  1. 1. Кой в Общината ще поеме лична отговорност, че подлез на 2 години и половина отново има нужда от основен ремонт?
  2. Смята ли Общината да промени модела за усвояване на средства, така че да гарантира качество и дълготрайност, а не ремонти всяка година с пари на данъкоплатците?
  3. Защо Общината е наредила ремонт на подлеза без да го координира с ремонт на хидроизолацията на площада над подлеза?
  4. Ако твърденията, че плочките са изпочупени от наематели в подлеза са вярни, какво е направила Общината, за да ги санкционира?
  5. Защо подлез собственост на и поддържан от Общината се ремонтира с възложител Метрополитен? Това начин за размиване на отговорността ли е?
  6. Кой въведе модата на неподходящите за големи транспортни потоци клинкерни павенца с бозави цветове и защо всички представителни пространства на града бяха “ремонтирани” с тях?

Ще бъдем честни със себе си, бидейки убедени, че отговори на тези въпроси едва ли ще получим. Така, както не получихме отговори и на нашите въпроси свързани с Трамвай Безумие. Там, Общината се оправда, че е глобила фирмата с 620 хил. лв., а колкото до подлеза на НДК – там щели да сменят плочките с нови, гранитни. Само, че хората това не ги интересува. Интересува ги проектите, които се осъществяват в града да бъдат изпълнени качествено и премислено от първия път и парите им да не се хвърлят на вятъра. Време е отговорните в Общината да разберат това и да започнат да работят в интерес на гражданите, а не въпреки тях. В крайна сметка снимките и видео материалите говорят достатъчно за качеството на изпълнение, качеството на проекта, компетентността на надзора и последвалата поддръжка от Общината.

В този смисъл думите на инж. Братоев „Не, не са пари на вятъра. Това, което е направено тук е по проекта и е изпълнено както трябва.“, увисват без съдържание и могат да бъдат тълкувани като пореден опит да се избяга от отговорност. И последно, ще се радваме следващия път, от Столична община да изпратят техен представител, за да разговаря с нас, вместо удобно да прехвърлят цялата отговорност върху директора на Метрополитен. В случая, отговорността за този провал е споделена. А ако все още се чудите къде са вандалите от подлеза, то подходящо място да ги потърсите е сградата на Московска 33.