Обявиха кои са допуснатите до следващата фаза желаещи да влязат в ръководството на Центъра за градска мобилност. Скандалът, предизвикал провеждането на конкурс за ново ръководство, бе сръчно сметен под килима с вяло обещание, че вместо съд за виновниците, Столичната община ще си поиска парите обратно. Защото очевидно корупцията е проблем само ако те хванат, който се разрешава не с наказание, а с рекламация…

Това повдига въпроса колко обективни са проверките, които са правени преди медиите да свършат работата на проверяващите и да изобличат скандала със спирките. И ако се правят проверки, които не ловят нарушенията, можем ли да вярваме на г-жа кмета, когато ни обещава, че ще действа на база резултатите от тях? Все пак само с общодостъпни данни и с помощта на източниците си, нашият екип успя да изобличи над четвърт милион лева, откраднати от недобросъвестното управление и подарени на негови „доверени“ фирми.

След като Симеон Арнаудов и колегите му подадоха оставки, очаквахме, че конкурсът за ново ръководство ще бъде също толкова обсъждан и публичен като този за нов главен архитект. За съжаление обаче той сякаш остана встрани от ежедневието на софиянци, най-вече защото никой от управляващите града не заговори за него сериозно. И затова днес сме изненадани да видим какви кандидати са преминали първоначалното оценяване на комисията, натоварена със задачата да избере нови, по-съвестни, по-отговорни ръководители на градския транспорт в София.

Къде са бизнес програмите?

Одобрените кандидати са представили своите бизнес програми, в които са описали как трябва да се управлява градският транспорт на София според тях. За съжаление, не се чува нито дума за това дали жителите на София – хората, които ще плащат за реализацията им, ще ги чуят, както стана с кандидатите за главен архитект. Досега никой не е отговорил и на въпроса дали, как и кога изобщо гражданите ще бъдат включени в процеса.

Какви са причините този конкурс да е толкова дискретен не е ясно, но такова важно решение би следвало да се взима не под масата, на закрита за софиянци и медиите комисия, иронично кръстена „Комисия за публичен подбор на членове на съвета на директорите на ЦГМ“. Очакваме и призоваваме членовете ѝ да публикуват програмите на кандидатите, защото софиянци трябва да са част от взимащите информирано решение за това как се разходват стотици милиони обществени средства.