На 21-ви май Столичната община е приела с Акт 15 ремонта на цялата ул. Граф Игнатиев. Затова днес, начело с кмета Фандъкова, там се очаква общински гастрол, който да провери дали изпълнителят Джи Пи Груп е отстранил всички констатирани дефекти. Г-жо кмет, не си правете труда! Ние ще Ви кажем, че отговорът е твърдо не. 13 месечният ремонт за 25 млн. лв. трябваше да бъде визитната картичка на София, а и на мандата Ви, но вместо това се превърна в провал от библейски мащаби. Затова ни позволете, г-жо кмет, да Ви покажем какви дефекти сте приели в Столичната община и любезно да Ви зададем два въпроса:

Хубаво ли е г-жо кмет, харесва ли Ви?

И по-важният въпрос, лишен от субективната Ви и често лишена от усещане за естетика лична оценка:

Ще глобите ли най-накрая фирмата за некачествено строителство

или отново ще намерите вратичка да ѝ опростите глобата, както го направихте с глобата за неизпълнение на срока за ремонт?

В началото Вие и цялата Ви администрация се тупахте в гърдите, че глобата е 240 000 лв. за всеки ден забавяне. Когато обаче нейното прилагане стана все по-неминуемо, изведнъж и срокове се промениха, и обектът се раздели на участъци, и зимата се оказа форсмажор.

Криво наредени настилки

 width=

[spasi_sofia_promo_post id=“3577″ caption=“Припомни си“]Основен проблем по цялата улица, във всичките ѝ участъци, са криво наредените плочки. Контролът на контрола, гражданското недоволство, удължените срокове с цели осем месеца и многобройните пренареждания, в крайна сметка не можаха да накарат изпълнителят да се справи с основната си задача – улицата да е с равна и красива настилка. Тук, основна вина носи ръководството на Столичната община, което вместо да си затваря очите и да удължава сроковете, трябваше от самото начало да санкционира изпълнителя за видимо мърлявата работа.

Плочи с различно качество

 width=

Очевидна е разликата в качеството на настилките по улицата – една част от плочите задържат влага, в резултат на което са осезаемо по-тъмни от останалите. По този начин е нарушен растера, който се обезсмисля, а цялата улица изглежда грозно и мърляво. Вероятно става дума за различни партиди с различно качество на плочите, но е недопустимо разликата във външния вид да бъдат толкова съществени. Възникват съмнения, че става дума за влагане на по-некачествени или неподходящи материали с цел пестене на пари, като например варовик за сметка на цимент. Въпреки, че нашият екип подаде сигнал по темата, по нищо не личи да са взети мерки и общественият интерес да бъде защитен. Всичко изглежда сякаш е построено отдавна и се нуждае от спешен ремонт – недопустим резултат за чисто нова и скъпоплатена централна улица в европейска София.

Перките на акули все още вземат жертви

 width=

Вместо перките на акули да бъдат премахнати, както самата Община обеща преди почти два месеца, те продължават да вземат жертви и да съсипват визията на пространството. Докато чакаме колчетата, които “още не били произведени”, каквото е оправданието на Общината, перките не спират да препъват хора. След три опита на управляващи и проектанти да измислят адекватно решение, целият град се убеди в тяхната неадекватност, въпреки че от тях се очаква да решават и далеч по-сложни за града проблеми.

Срамно озеленяване

 width=

С изключение на пл. Славейков, където по чудо бяха засадени пораснали дървета, навсякъде другаде екипът на “безкомпромисната към качеството” Фандъкова заложи на крехки фиданки. Неслучайно, много от минувачите ги определят на обърнати нагоре метли. Екипът ни многократно е критикувал засаждането на малки, неустойчиви фиданки, които ако изобщо се захванат, имат нужда от около 10 години, за да филтрират въздуха и да осигуряват сянка.

Липса на спиркови навеси

 width=

Шесте спирки на трамваите по ул. Граф Игнатиев останаха без навеси, въпреки че са много натоварени, а и преди ремонта, поне на пл. Гарибалди такъв имаше. Крайно разочароващо е, че общината отново “забрави” за базовия комфорт на пътуващите с градския транспорт. Всъщност, няма защо да се учудваме – от хора, които не слизат от личните или служебните си автомобили и постоянно игнорират ежедневните проблеми на софиянци, няма как да се очаква друго. И все пак, гражданите заслужаваме отговор – защо няма спиркови навеси по улицата?

Сгрешени водещи линии за незрящи

 width=

Вероятно най-недопустим пропуск на проектантите и строителите, са водещите ивици за незрящи, които водят хората към стени на сгради или препятствия. Ситуацията е непроменена, въпреки медийното и обществено внимание към проблема и искрените молби на Съюза на слепите недоразумението да бъде отстранено. С това Столичната община, подчинените ѝ ръководители, проектанти и изпълнители показват едно завидно ниво на нечовечност. Не стига, че бездействието на управляващите по отношение на тротоарите, превърна незрящите в заложници в собствените им домове, но на нов обект в центъра на София да се допуска подобна гавра, е непростимо!

Мръсотията е навсякъде

 width=

Графа от месеци е едно безкрайно мръсно пространство. Пренарежданията, повтарящите се рeмонти, лошата организация на строителството и непукизма на Общината за хигиената в центъра, превърнаха емблематичната улица в клоака. Пясък, кал, строителни отпадъци, моторно масло от коли и трамваи, станаха част от пейзажа по новата улица. Необходимо е основно почистване, но не просто с маркуч, а с подходящата техника, препарати и труд.

Хронология на глупостта по Графа

[spasi_sofia_promo_post id=“3466″ caption=“Още за трамваите по Графа“]От самото начало беше ясно, че ремонтът няма да се случи в срок и с необходимото качество. Строителите буквално проспаха лятото и когато в началото на октомври беше открит първия нареден участък, заслужено софиянци измислиха култовата фраза “#HUBAVOE, но не е готово”. Това се случи и не без помощта на пелтеченето на кмета, зам.-кмета и главния архитект, които не успяха да намерят по-адекватно оправдание за допуснатия провал. Последва и масово недоволство за избраните настилки пред Св. Седмочисленици и градината на Кристал, но проектантът – арх. Пантелеев, заяви, че е много хубаво и много си му харесва. Все пак той бил проектантът и имал това право.

Октомври завърши с още по-голям скандал, след като наше разследване показа опорочена процедура по избор на изпълнител на ремонта Тогава, след месеци жалки опити за намиране на оправдание, зам.-кметът Крусев подаде оставка, а по-късно стана клиент на Прокуратурата. Междувременно провалите и скандалите с ремонта продължиха.

Поставиха се ограничителите, които с основание бяха определени на надгробни плочи. “Гениалното’ решение на община и проектант беше те да бъдат срязани на две и отново поставени. Така се родиха прословутите перки на акули, които станаха синоним за безидейното и некадърно управление на кмета Фандъкова. Няма как да пропуснем и така наречената водна стена на пл. Гарибалди, която затвърди мъртвешкото усещане, а и ни струваше над 24 000 лв. без ДДС. Последният грандиозен скандал бяха поставените пейки и тяхната цена. Кметът обяви, че цена от 10 000 лв. е фалшива новина и възложи проверка. Резултатите от нея потвърдиха огромната цена, но извинение или коментар от Фандъкова не последва. Чудно, защо ли!

Равносметката, 384 дни по-късно

И така, 384 дни след началото на тази драма, улица Граф Игнатиев е готова, но е далеч от хубава. Вместо място, с което да се гордеем, тя се превърна във вдъхновение за хумор и подигравки. Г-жа Фандъкова е учител и знае добре, какво следва при толкова зле свършена работа – Слаб 2. Остава открит само въпросът, кога ще започне #РемонтНаРемонта.