Емил Бранчевски, кмет на район Илинден, се оказа “собственик” на дружество във Великобритания без негово знание. След проверка в Британския търговски регистър се оказа, че дружеството е регистрирано на 18 февруари тази година, а на посочения адрес вече има регистрирана друга клиника.

„От публикации в медиите на 12 март научих, че съществува дружество с име „Clinic for medical services Branchevski-Kolev“, в което аз съм вписан като собственик на 75% от капитала в размер на 1 паунд. Регистрацията е станала с подаване на онлайн заявление на 15 февруари, като дружеството в вписано на 18 февруари.“ – разказа Емил Бранчевски. „Бях меко казано шокиран от тази информация. В последствие се оказа, че има подадени и 2 жалби срещу мен в ОИК, в които се иска директно моето отстраняване поради несъвместимост. В случая говорим за сериозно злоупотреба с моите лични данни и извършено престъпление, с което явно се цели моята дискредитация“.

Емил Бранчевски уточни, че още на следващия ден, 13.03.24, е подал сигнали до  полицията, прокуратурата и комисията за защита на личните данни и очаква тяхното заключение. От ОИК пък са изпратили официално запитване към Британския търговски регистър за уточняване на информация.

„Остро осъждаме всякакви опити за компрометиране на хора от нашата партия. Срещу г-н Бранчевски от месеци се правят опити за злепоставяне, но този път недоброжелателите са стигнали твърде далеч. Вярвам, че органите ще свършат своята работа и виновните ще бъдат наказани.“ – каза Борис Бонев, лидер на партия Спаси София. „Нашата организация от години е била жертва на атаки, но това никога не ни е спирало да се борим за изсветляване на схемите и подобряване на средата около нас. Не ни е страх, ще продължаваме да работим за интереса на София и софиянци, без значение от заплахите, които ни отправят. Очевидно е, че действията на г-н Бранчевски в район Илинден не се харесват на бившето ръководство на общината и опитите за дискредитация и саботаж продължават, дори  с цената на престъпления.“ – категоричен беше той.

Освен злоупотреба с данни, в случая има и документно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. “Престъплението има и международен характер, защото става дума за заявено вписване на неверни данни в Търговския регистър на Великобритания. Българският наказателен кодекс (чл. 309) изрично предвижда  наказание за всеки, който състави неистински частен документ или преправи съдържанието на такъв и го употреби, за да докаже, че съществува дадено право или задължение, или някое правно отношение. Законът изрично е предвидил наказание до 6 години затвор, когато фалшифициране на документи е направено, за да се докаже, че съществуват права върху акции или дялове от търговско дружество.” коментира адвокат Христо Копаранов, общински съветник от групата на Спаси София. ”Остро осъждаме опитите чрез престъпление да се подмени вотът на гражданите на район Илинден.”. 

„Изключително ми е неудобно, че трябва да занимаваме гражданите с такива казуси, но истината трябва да бъде казана. Никога не съм регистрирал или участвал в подобно дружество, тази регистрация е направена без мое знание и в нарушение на закона.“ – заяви Емил Бранчевски. „Моята единствена задача е трайно подобряване на район Илинден и ще продължа всекидневно да работя за това. На всички недоброжелатели пожелавам да полагат повече усилия за общото благо и да не забравят, че всеки носи последствията от своите действия.“ – завърши той.