Венета Гергова

Художник и дизайнер

Какво искам да променя в София:

Външния вид на града и вътрешния свят на хората в него

Професионална биография

От художник по призвание и образование, животът и работата ме превърнаха в дизайнер и рекламен стратег. През 2004 г. бях избрана за длъжността “Илюстратор и графичен дизайнер” във вестник “24 часа” и Медийна група България. В продължение на 15 години сферата ми на работа се разрасна до цялостно влияние върху визията и маркетинга на изданията в пресгрупата. Освен всичко друго, във вестник “24 часа” поддържам авторска страница с IQ тестове за деца и съм основен графичен автор на списание “Космос”.

Понастоящем работата ми е да изграждам облика на дадена марка спрямо нейната дейност, включващ както лого, така и съпътстващите го компоненти и цялостен брандинг.

За каква София работя?

Работя за по-красива и функционална София, управлявана от млади и честни хора, които знаят какво правят, умеят да решават проблемите на града и ще бъдат добър пример за поколения напред. Освен естетиката на градската среда, търся и етика в комуникациите и възпитанието – имам специално отношение към образованието и личностното развитие на децата, както и към подобряване на учебната среда.

Три конкретни казуса, които искам да реша

● Екология и инфраструктура – чиста и зелена София

● Образование – достатъчно детски градини и здрава, мотивираща и ползотворна учебна среда във всички етапи на обучение

● Култура – опазване на архитектурното наследство и отпускане на средства за истинско, модерно изкуство, с което да се гордеем пред света

Нека ти разкажа повече за себе си

Родена съм в София и израснах между централните кьошета от “Балада за Георг Хених” и първия асфалт на крайния квартал. Рисувам, отпреди да проговоря, а още в първи клас започнах да издавам училищен вестник. Винаги съм била колкото любознателна и аналитична, толкова и екстравагантна, особено в младостта си. Никога не съм робувала на клишета, винаги съм намирала най-нестандартните и успешни решения за проблемите, с които съм се сблъсквала и в професията, и в живота. Укротиха ме двете ми деца – Александър и Константина, които възпитавам с много любов и цел да станат добри и честни хора. Обичам животните и мечтая за по-качествена закрила и за тях.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да чувствам удовлетвореност от това, което правя, и да бера плодовете на труда си в името на града и децата си.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.