Таня Митакева

Архитект

Какво искам да променя в София:

Атмосферата, преносно и буквално

Професионална биография

Родена съм в София, но освен тук, в детството си съм живяла и на още няколко места – Бон, Германия и Белград, Сърбия. Завърших успешно Архитектура в УАСГ след 6 години обучение, от които част премина в Щутгарт, Германия.

В първите години от професионалния ми опит работих по множество проекти, свързани с опазване на културното наследство. Най-ярки примери са План за опазване и управление на гр. Несебър – Стар град, концепция за развитие на остров Св. Св. Кирик и Юлита, Созопол, концепция за изграждане на нов музеен комплекс в София и др.

От 7 години имам собствено ателие, като работя върху всякакви по мащаб обекти. През последните няколко години съм два пъти носител на награда „Сграда на годината“. Стремя се да отделям време за граждански инициативи и по този начин пътят ми се кръстоса с този на Спаси София. В рамките на организацията съм взимала участие в редица мероприятия, като най-ярките са разработването на проект „Люлин градина“, организиране на Урбатон 2020, както и други проекти, целящи подобряването на градската среда в София.

За каква София работя?

Бих искала да живея в устойчива, чиста и модерна София. Град с минало, но и с перспективно и светло бъдеще. Боря се за София, която да предлага на жителите и посетителите си разнообразие от минерални води, плюсовете на планинския курорт, паркове с добра пешеходна свързаност и богат културен календар.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Подобряване на градския дизайн
  • По-добра осведоменост на широката публика относно културното наследство на София, неговата ценност и потенциал за развитие в светлината на устойчивото градско планиране
  • Качествена жилищна среда в кварталите

Нека ти разкажа повече за себе си

Реших да стана архитект с мотивацията да правя красиви сгради и по този начин да помагам на хората да живеят по-хармоничен и щастлив живот. В работата си съм напълно отдадена и се стремя да не изневерявам на себе си в опита да намеря най-доброто, естетично и етично решение за всеки обект. В личен план съм семейна с едно дете и се надявам като родител да давам добър пример за това какво значи да бъдеш активен член на обществото с ясна гражданска позиция. Надявам се работата ми да допринесе за това децата ни да живеят в по-хубав и по-човечен град.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да карам ски с дъщеря си на Витоша!

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.