Ружа Сирманова

Архитект

Какво искам да променя в София:

Да стане един чист и подреден европейски град

Професионална биография

Завърших архитектура в Обединеното кралство и след няколко години професионален опит се квалифицирах като архитект, регистриран към Architects Registration Board и КАБ. През това време натрупах знания в разнообразни проекти: от фабрики и офиси до студентски общежития и семейни домове, както и в сферата на социалните аспекти на градоустройството. Завърших и курс по бизнес и право в сферата на строителната индустрия.

В момента работя в Нотингам по проекти в сферата на висшето образование и културата. Един от тези проекти е преустройството на многоетажен комплекс от 60-те години за Нотингамския университет. Този проект е особено фокусиран едновременно върху работата по съществуваща сграда и практическото прилагане на устойчив дизайн, осигуряването на гъвкави работни условия за персонала на учебното заведение и постигането на нулеви нетни въглеродни емисии.

За каква София работя?

Бих искала една красива столица с повече пешеходни зони, където потенциалът за градски спорт, място за разходки и отдих е реализиран. Работя за София, която присъства на глобалната сцена за архитектурен дизайн и градоустройство като пример за иновации и развитие. Искам да мога да живея в европейска столица, която поема отговорност и допринася позитивно към глобални проблеми като климатичната криза и е лидер и иноватор в тази сфера.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Повече и достъпни места за разделно събиране на отпадъци за рециклиране
  • Малък площад с подобрен достъп около вековното дърво „Черницата на Левски“.
  • Преустройство на протежението на бул. Т. Александров зад статуята на София в пешеходна артерия

Нека ти разкажа повече за себе си

Занимавам се с развитието на стратегии за равни работни условия за жени, чужденци, хора от ЛГБТ-общността, както и за хора в неравностойно положение в сферата на строителството. Освен това доброволствам като ментор към глобална организация (FLUID) за наставляване и подпомагане на развитието на млади жени, които искат да се занимават с архитектура. Интересувам се и от мода, изкуство и графичен дизайн. В свободното си време обичам да чета и да спортувам, а почивката си посвещавам на пътувания, фестивали и жива музика.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да приложа знанията и опита си в това столицата ни да се превърне в глобален пример за иновативна архитектура и устойчива и достъпна градска среда.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.