Момчил Баев

Доктор по медицина

Какво искам да променя в София:

Здравеопазването, градската и околна среда

Професионална биография

Казвам се Момчил Баев. Завършил съм бакалавърска степен за социален работник във Великотърновски университет. Социалната работа ми показа колко много функции има здравеопазването у нас. Имам магистърска степен по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ и докторска степен в Медицински университет – София по „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ . Натрупал съм над 10-годишен опит в сферата на здравеопазването и общественото здраве.

През последните години съм ангажиран с рисковете от епидемии, ваксинопредотвратимите заболявания и имунизационния обхват. Занимавам се със системните проблеми на здравеопазването и недостига на човешки ресурс в медицината у нас.

Автор съм на редица научни публикации и практически ръководства и съм член на национални и международни организации в сферата на здравеопазването.

За каква София работя?

Искам да живея в София, която е здравословен град за хората и предоставя среда, насърчаваща физическото и психическото здраве. Това минава през много и различни фактори, но основните са превенция на заболяванията и създаване на здравословна околна среда. Бих искал да допринеса за промяната във философията на общинското здравеопазване – от насочено върху лечение на заболяванията, да бъде фокусирано върху превенцията на болестите.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Развито общинско здравеопазване, което да е атрактивно за гражданите
  • Профилактични програми, които да се грижат за здравето на хората преди да е възникнало заболяване
  • Чист и зелен град, който е в хармония с природата

Нека ти разкажа повече за себе си

Интересите и професионалната ми квалификация са в сферата на биоповеденческите науки, инфекциозните болести, епидемиологията и връзката между здравето на хората и здравето на околната среда.

Извън работата обичам да пътувам надлъж и шир из България, което ми дава възможност да се радвам на природата ни. Вълнувам се от филателия, документалистика и архивно дело, което е мое хоби.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Не искам да спирам да се уча, защото знанието и науката могат да допринесат за по-устойчиво развитие на обществото ни.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.