Калоян Демерджиев

Студент по архитектура

Какво искам да променя в София:

По-добри градски пространства

Професионална биография

В момента следвам в УАСГ, специалност “Архитектура”. Вече имам една построена и две започнати сгради, проектирани лично от мен. През последните две години бях стажант в едно от най-големите архитектурни студия в София – SAT, където взех участие в разработката на няколко големи проекта, сред които заводът за електроавтомобили в Ловеч, Next e.Go.

Желанието ми за работа ме запозна със Спаси София. Като част от организацията, водих проект за облагородяване на Малките пет кьошета, а сега предстоят и още по-големи и амбициозни цели.

За каква София работя?

София е е прекрасен град с много потенциал да стане по-подреден, а градските пространства да бъдат много по-чисти и облагородени. Затова в момента се занимавам с изработката на проект за подобряването на ул. Гурко, която би била приветливо и приятно за разходка пространство в центъра, с много зеленина и хомогенни материали и настилка.

Работата ми по различните проекти в Спаси София постоянно ме сблъсква с един конкретен проблем, на който не виждам да се отделя достатъчно внимание – кофите за смет и тяхното разположение и визия. Трябва да бъде наложен и дефиниран ясен стандарт за техния вид, модел и позиция.

Това, което ме мотивира най-много, са хората в екипа на Спаси София, защото те са будни и с много желание за промяна.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • По-добро разположение на кофите за смет.
  • По-достъпни градски пространства в центъра на София.
  • Обезопасяване на кръстовищата

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден съм в София и съм израснал в квартал Витоша. Любовта ми към архитектурата ме направи по-постоянен, харесва ми да я гледам, да чета за нея, да я създавам. Опитвал съм всякакви екстремни спортове, открих Freeride-a и постоянно търся нови склонове, по които да се спускам. Новата ми мечта е да се пусна по някой осемхилядник. И така, зимата карам из планините, лятото седя на палатка на Смокиня, а през цялото време си мисля за София.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да направя София едно по-достъпно място, с по-малко коли и повече пешеходци.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.