Ивайло Механджиев

Строителен инженер

Какво искам да променя в София:

Транспортната инфраструктура и обновяването на архитектурните паметници

Професионална биография

Завършил съм Немската гимназия с отличен успех, след което заминах за Германия да следвам строително инженерство в ТУ Берлин. В последните години специализирам в дигитализацията в процесите на планиране на сгради и съоръжения.

Работя в сферата на строително-информационното моделиране (BIM) и по-конкретно мениджмънт и координация на процеса по въвеждане на иновативната работна методика в строителните проекти. Сред най-мащабните и значими проекти, в които съм участвал, са ремонтът на Кьолнската опера и пълната реконструкция на заводите на Швейцарските солници.

За каква София работя?

С дейността си в Спаси София искам да използвам професионалните си познания в сферата на строителството, за да помогна в разработването на бъдещите промени в града. Ще съдействам за преразпределяне и нов дизайн на уличното пространство и организация на обществения транспорт. Като активен колоездач, имам реални предложения за подобряване на вело-инфраструктурата.

Тема с особено значение за мен, като почитател на железопътния транспорт, е градската железница на София. Виждам огромен потенциал да се приложи успешно такъв тип транспортна система, защото и в момента има добра основа за това. Именно сега е важно да се разработи добър план за бъдещото развитие на градската железница.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Работеща градска железница;
  • Повече място за пешеходци, велосипедисти и зеленина в градската среда;
  • Опазване и възстановяване на архитектурните паметници на града от всички исторически периоди и стилове;

Нека ти разкажа повече за себе си

Още от 2014 година участвам активно в доброволческата инициатива за спасяване и развитие на последната българска теснопътна железница – Родопската теснолинейка – и съм сред съоснователите на сдружение „За теснолинейката“.

Бях част и от екипа, ангажиран с реализацията на българското участие в Евровизия и отговорен както за добрите резултати на България в конкурса, така и за успешното домакинство на Детската Евровизия през 2015 година в София.

Обичам да правя макети и като цяло да строя разни конструкции. Най-голямата ми страст е пътуването.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да видя моята София спретната, модерна и развита, но запазила уникалния си дух и развила свой единен и разпознаваем стил на градска среда.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.