Христо Илиев

Проектен мениджър

Какво искам да променя в София:

Цялостния облик на града и активността на неговите жители

Професионална биография

Казвам се Христо Илиев. Бакалавър съм по Европеистика в Софийския университет и магистър по Териториално развитие в Мадрид. Завърнах се в България, за да помогна на родния ми град да стане модерна европейска столица, с която да се гордеем.
От 2015 г. съм част от екипа на Спаси метрото. Това ми позволи да се запозная подробно с всички проблеми на столицата, да участвам на редица семинари и конференции в чужбина, да се подготвя с реални и дългосрочни решения на ежедневните проблеми, с които се сблъскваме в града ни.

Инициирах създаването и понастоящем съм лидер на първия и най-многочислен квартален екип в Спаси София – този в Младост.

В професионален план ръководя екип, който обслужва клиенти на различни езици. Всъщност именно чуждите езици са ми страст, като владея английски, испански и френски. Всеки един език отваря врати към различна култура, мислене, начин на поведение, начин на управление. Това ме изгради като личност, защото имам набор от гледни точки, бази за сравнение и добри примери от чужбина, които лесно мога да възприема и приложа в нашата реалност, взимайки предвид родните особености.

За каква София работя?

Представям си града ни с достъпна градска среда, а не враждебна; с добър естетически вид, а не в тотална разруха; с дългосрочни решения, а не постоянни кръпки и некачествени ремонти. С други думи – да си щастлив, че живееш тук, а не да те е срам.

Затова има нужда от будни граждани – които ги е грижа за средата, която обитават, информират се за случващото се в квартала им и се ангажират с проблемите в района.

Участието ми в Спаси София цели именно тези две неща – да давам реални и изпълними решения за проблемите на града и да работя заедно със съгражданите ми да са все по-активни и включващи се в процесите за подобряване на средата.

Горд съм, че успяхме да осъдим Столична община за мръсния въздух в града – важна стъпка, която показва за пореден път колко е зле управлението на града ни и колко критично е състоянието на столицата.

Конкретен проект, с който успях да подобря средата, е този за Камбаните през 2018 г. като възвърнахме блясъка на монумента и запознахме стотици хора в града със съществуването му.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Спиране на презастрояване в Младост
  • Задвижване на Източния парк до Младост
  • Изграждане на етажни паркинги в Младост

Нека ти разкажа повече за себе си

Женен съм, с едно дете. Покрай малката ми дъщеря научих доста неща от бебешкия и детския живот – например коя е Пепа пиг. Но това ми отвори очите и за всякакви трудности, с които се сблъскват родителите в столицата. Всъщност, София се оказа една изключително враждебна среда за майки с колички, за прохождащи бебета, за водене на детето до детската градина или до училището. Мотивиран съм да променя града ни към по-добро, защото е срамота децата да виреят в такава лоша среда за живот.

Обичам да гледам филми и сериали, харесва ми да пътувам, обожавам шоколад. Социален съм, обичам да контактувам с хора и ми се изпълва сърцето, когато виждам колко будни и мотивирани съграждани срещам покрай Спаси София.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да се гордеем с града си, да се грижим за него и да го обичаме.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.