Богомил Пунчев

Студент по архитектура / архитектурен асистент

Какво искам да променя в София:

Градската среда, пространствата и облика

Професионална биография

През 2014 г., все още десетокласник в СМГ, се присъединих към студио „Прожектиране“, където сформирахме кръжок по архитектура YouthArch. Завърших бакалавър по архитектура в Университета на Бат, след което се върнах в София, където реализирах първия си проект.

Докато учех имах възможност да работя в архитектурно студио в Лондон – Pilbrow & Partners. През 2018/19 пък прекарах година обмен по Еразъм в магистърската програма на Университета Аалто в Хелзинки.

Междувременно, бях приет в Архитектурната асоциация в Лондон, където работих по спекулативен проект за отварянето на НДК към града, заради който бях поканен да участвам в събитието, организирано от soSofia по повод 40-тата годишнина на двореца.

През 2020 г. се включих в Спаси София и участвах активно в проектите на екип „Градска среда“ (като Люлин градина, Паркинг Младост, типова трамвайна спирка за бул. Цар Борис III и други).

За каква София работя?

Много от сградите в София имат огромен и нереализиран потенциал, който остава заключен, понякога буквално (както в примера на НДК, Централната минерална баня и други). Също така вярвам в силата на активната гражданска позиция като двигател на позитивна промяна.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Отваряне на НДК и неговата трансформация в истинско културно средище
  • Градски стандарт за спирковите навеси
  • Увеличаване на пешеходните улици и връзки в София

Нека ти разкажа повече за себе си

Обичам да чета, да карам колело, да бягам, да карам ски и да правя кафе. Когато вляза в едно пространство винаги несъзнателно започвам да си представям как би изглеждало по-добре. Това ме кара да мечтая, да си представям кое бих направил различно и да предприемам стъпки в тази посока. Това е и мотивацията ми да се включа в Спаси София, като една от малкото организации, които полагат реални усилия градът ни да се подобри.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да видя София като подреден и съвременен, но същевременно активен, културен и динамичен град, който използва ресурсите си умело.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.