[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1614803958804279.1073741846.1525636387721037&type=3″ width=“550″/]

Срокът за завършване на последния, трети етап от реконструкцията на бул. Витоша изтече на 20-ти юни. Днес (28-ми юни), екипът на Спаси София реши да провери на място на какъв етап са строителните дейности. За съжаление, от видяното оставаме с твърдото убеждение, че обещаното ни ново, модерно градско пространство, с което София да може да се гордее, не се материализира в този проект, напук на милионите, отишли за неговата реализaция.

Още март месец заснехме отдавна готовите етапи 1 и 2 на проекта. Тогава над София валеше сняг и паветата поднасяха изненади на минувачите под формата на пръски кална вода. Не можем да сме доволни от такова ниво на строителните работи – по нищо не личи, че това е улица, строена „от нулата“ преди няма и три години. След като публикувахме снимките в страницата си във Фейсбук отбелязахме иронично, че ще следим предстоящата последна фаза на ремонта.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1577161735901835.1073741842.1525636387721037&type=3/“ width=“550″/]

Резултатът: криви и нескопосано подредени павета, меко казано странни шахти, различни материали в компонентите на кашпите, ниско качество на замазки и какво ли още не.

Отделно, по време на строителството на няколко пъти бяхме информирани за груби нарушения от страна на заведенията по бул. Витоша (най-вече клуб „Рафи“), които редовно изнасят маси насред строителната площадка и дори – върху паркоместа за хора с увреждания, и не само разместват незавършени части от настилката, но и пречат на строителните екипи.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/photo.php?fbid=892912227440046&set=pb.100001638321851.-2207520000.1435503987.&type=3&theater/“ width=“550″/]

По наша информация Столичен инспекторат е сезиран многократно и няколко пъти е налагал санкции на нарушителите. Днес, по време на нашата разходка попаднахме точно на една такава проверка на заведение на ъгъла на бул. Витоша и ул. Иван Денкоглу, което очевидно е изнесло маси в нарушение на правилата, които пречат на пешеходците и които са унищожили все още ненаредените павета в капаците на комуникационните шахти.

IMAG1651

Подобно отношение към публичната инфраструкура е недопустимо.

Не можем да не споделим и възмущението си от неспособността на проектантите, които Столична община „избира“, да предвиждат и третират отделните компоненти на проекта си и да оставят малките детайли, от които зависи качеството на работата на усмотрението на строителните работници. Например, в нас буди голямо недоумение защо проектантите не са предвидили някаква форма на бордюр, който да обгражда капаците на товарните шахти, разположени по цялото протежение на бул. Витоша. Строителите са наредили паветата току-до капаците, с което гарантират, че през предстоящата зима ще се разместят.

IMAG1699

Даваме на този „праг“ една зима…

Навред цялата нова (и стара) част от бул. Витоша се намират павета, които можеш да вземеш с голи ръце и такива, чиито фуги се отмиват от капчуци. А за нивата вече сме споменавали – нивелирът явно е инструмент, напълно непознат по нашите ширини. Почти няма дърво, паветата около което, да не са на вълни, а това показва, че или контролът е под всякаква критика, или че такъв пак се прави само на хартия. Очаквайте локви по новоремонтираната улица.

IMAG1665

Не е много, но е достатъчно, за да убеди зоркото око, че е изпълнявано през куп за грош.

Невъзможно е да се пропусне и редовната за фирмите-изпълнители липса на консистентност. Облицовките на кашпите във фаза 3 на ремонта видимо се различават от тези, реализирани във фаза 2, но за сметка на това отново имаме павета, боядисвани със спрей. Неконсистентността в материалите не е нищо ново. Витошка в момента е „изкърпена“ с общо три растера на настилките, три материални матрици, а и с прибавената стойност на заведенията, постепенно превръщащи предотстъпеното им тротоарно пространство в неразделна част от имотите, в които се помещават, картинката става още по-сходна със Слънчев бряг.

comp

Съмнителното качество на строителните работи продължава с една интересна практика на българския строител. На долната снимка се виждат гранитните профили, с които се изграждат кашпите. Погледнати отстрани, те изглеждат като качествени, дебели гранитни плочи. Реално обаче са тънки П-образни профили, които нямат стабилна основа под ръбовете си и могат лесно да бъдат счупени. Очаквахме икономии, но все пак…

IMAG1655

Да изглежда солидно, за пред хората…

Не можем да не припомним, че на 10 април Йорданка Фандъкова заяви, че не може да изключва фирми от участие в обществени поръчки заради лошо качество на изпълнените проекти. Отново апелираме към институциите да се обсъдят спешни промени в ЗОП, които да позволяват фирмите да се класират и на база добре свършена работа, защото подобни ниски резултати за проекти с обществени пари са повече от недопустими.

Бонус: Снимка на станалото известно село Чавдар. Интересно е, че хиляда пъти по-малкото населено място има твърде сходна пешеходна зона, а за капак и по-качествено изпълнена. Някои хора на Московска 33 би трябвало да ги хване срам.

 width=

Източник: wiin @Skyscrapercity

За финал и едно много кратко видео от нашия YouTube канал, показващо три етюда от качеството на завършените компоненти на фаза 2 и 3…