С кмета на Загреб имаме много общи неща – двамата сме започнали като градски активисти, познаваме проблемите на съгражданите си и преди всичко сме лоялни не на партии, а на нашите градове. Ние истински ги обичаме и не случайно от Спаси София не се явяваме на парламентарните избори, а от години работим за по-доброто бъдеще на София.” – заяви Борис Бонев.

От Спаси София казват, че умишлено са решили съвместната среща да бъде на улицата, в кварталите на Загреб, където Борис Бонев и Томислав Томашевич се включиха в акция по почистване по случай Деня на Земята. “В София има много за чистене – и буквално и преносно. Само преди година Загреб също беше завладян град – с унищожени и задлъжнели градски предприятия, с управление, което се крие от гражданите, бяга от отговорност и е зависимо от частни интереси. Но Загреб ни дава надежда, че и ние може да почистим София, да я освободим от зависимостите и да започне градът да работи в интерес на гражданите.” – категоричен е Борис Бонев от Спаси София.

Според градските активисти, в София имаме какво да научим от Загреб, който 20 години беше в лапите на корумпирано и непрозрачно управление. “Отидох да се срещна с кмета Томашевич, защото имаме много общи проблеми, но и решения. Говорихме за подобряването на уличната мрежа и градския транспорт, за строителството на детски градини, но и за спирането на корупцията и договорите, които ощетяват града. Готови сме наученото през годините да го приложим в София и да гарантираме че софиянци ще усетят драстично подобрение на средата.” – каза Бонев.

Основна цел за Спаси София е да подобрим живота в кварталите. Предлагаме конкретни проекти за изграждане на нови етажни паркинги и изчистването на колите от тротоарите. Имаме списък с улици, които изцяло да ремонтираме, за да може движението в града да се улесни, както и програма за ремонт на междублоковите пространства и превръщането им в зелени оазиси. Приоритет ни е качеството на живота в Люлин, Младост или Красно село да не се различава от това в центъра или в другите европейски градове. Основна вина на сегашното управление е игнорирането на кварталите и ние ще поправим тази несправедливост.” – заяви Борис Бонев.

Борис Бонев благодари на кмета Томашевич за подкрепата. “Обещахме си да задълбочим сътрудничеството между двете столици. Разчитам на него при кандидатурата на София за Пакта на свободните градове. Ще работя за това София да заприлича и да се нареди рамо до рамо с Прага, Загреб, Варшава и Будапеща.” – каза Борис Бонев, лидер на Спаси София.