След като бюджетът на Столична община за 2023 година беше предложен за обществено обсъждане в края на август и след преминалия публичен дебат стана ясно, че няма мнозинство в Общинския съвет за приемането му. Борис Бонев публично заяви пред медии, че няма да го подкрепи, както и колегите му в Столичен общински съвет от “Демократична България”. Междувременно и БСП отказа да го приеме, с което одобрението няма как да се осъществи без консенсус. 

На въпрос на БТВ към Борис Бонев защо няма да подкрепи бюджета, общинският съветник показа нагледно снимки на полуразпадащи се обекти, ремонтирани с одобрен бюджет. Той акцентира на факта, че неприемането му няма да доведе до апокалипсис нито с местата в детските градини, нито със започналите ремонти, нито с изграждането на водопроводи, както твърдят от ГЕРБ.

Бонев поясни какво предстои, ако няма гласуван бюджет:

“Има становище на Министерство на финансите (МФ), според което при неприет общински бюджет ще се променят така наречените “натурални показатели” от МФ и ще бъдат изплатени всички необходими средства, за да няма проблем с изплащането на заплатите и с приемането на деца в детските градини. И това е становище на МФ е подкрепено с постановление на Министерски съвет.”

Борис Бонев напомни в ефира на медията, че въпреки приет бюджет ул. “Шишман” е разкопана от 5 години, 10 000 места не са отворени за деца в детските градини, а ремонтът на жълтите павета продължава за пореден път, че Столична община е загубила над 200 млн. лв. за изграждане на канализация, заради липса на структурна организация. 

Той подчерта, че отговорност на управляващите е да осигурят мнозинство за приемането на предложения бюджет, а също да потърсят опозицията за диалог, което към момента не се е случило. 

Той критикува отношенията ГЕРБ-ВМРО, които също не са довели до консенсус за разлика от предходни гласувания.