Добре дошли на сайта на новата Гражданска Интернет Инициатива „Спаси София”. Надяваме се Вашият престой да бъде интересен, а чрез нашите идеи и статии да се вдъхновите и също да вземете дейно участие в подобряването на градската среда в София, с цел градът ни да стане по-модерен, чист, зелен, иновативен и удобен.

В нашето кратко интро, нека припомним, че през 2009 г. създадохме гражданската интернет инициатива „Спаси Метрото” – За по-добро метро, за по-добра София. Целта на нашата група беше да се възпротивим на плановете на Столична община да построи Третия метродиаметър на София във формат леко метро и с трасе, различно от заложеното в ОУП на града. През тези 5 години, членовете на инициативата присъстваха на обществени обсъждания, изпратиха десетки писма до отговорните институции и се бореха, проектът за трети метродиаметър да бъде преработен в полза на гражданите на София. За това, в края на 2014 г. можем да се похвалим, че огромна част от исканията ни бяха удовлетворени и метрото няма да бъде осакатено. Базирайки се на тези успехи и на името, което изградихме като организация, която защитава обществения интерес, днес сме готови да поемем следващото предизвикателство.

„Спаси София” е естественото продължение  на нашите усилия да се борим не само за едно по-добро метро, но и за една по-добра София. През изминалите години, нашата инициатива многократно изказа своите становища по редица проблеми на нашия град и днес, в началото на 2015 г., смятаме, че е настъпил момента да насочим нашата енергия и към проблемите, които засягат цяла София, а не само нейната метро система. Разбира се, това не означава, че ще загърбим „Спаси метрото”, напротив – двете инициативи ще работят паралелно и допълвайки се, за да можем да обхванем много по-широк кръг проблеми, на които да търсим решения.

А решения винаги има! Макар и да е банално е важно да се повтори, че не е нужно да откриваме топлата вода. На всички проблеми, с които се сблъсква София, отдавна са намерени решения. Трябва само да съумеем да ги приложим на практика. Затова и фокусът на нашата инициатива ще бъде да идентифицира проблемите и да посочва решенията. На нашия сайт ще намерите както различни становища и анализи, така и множество добри практики от всички крайща на света. Няма да пропуснем да отбелязваме, обаче, и лошите примери от София, които за съжаление са доста повече, отколкото би ни се искало. Въпреки това, ние вярваме, че с общи усилия сме способни да променим начинът, по който работи общината, начинът, по който жителите на София възприемат и се отнасят с града си. И макар и на някои да им звучи невероятно, ние сме убедени, че София може и ще стане:

  • модерна
  • зелена
  • иновативна
  • достъпна
  • красива

Бъдещето на града ни е в наши ръце. Нека се гордеем с него. Спаси София – За по-добра София!