Градският транспорт е кръвоносната система на всеки град. Особено в  големите градове, трамвайният е вторият по важност вид градски транспорт след метрото. Неговите екологични, икономически и транспортни параметри го правят все по-популярно и предпочитано превозно средство. Модернизират се стари линии и се строят нови такива, а трамвайните заводи трудно успяват да задоволят търсенето.

Ситуацията в София обаче е коренно различна! Заради недалновидната политика на поредица местни управници, трамвайният транспорт е в сериозна криза: закриват се линии и трасета, намалява броят на трамвайните мотриси, а подвижният състав се модернизира с незадоволителни темпове. Не се и мисли по въпроса за прилагане на меки мерки, които значително да подобрят условията за пътуването и конкурентността на трамваите: автономни трасета в центъра на града, светофари които да дават предимство, модернизация на съществуващите спирки и т.н.

Основен проблем е и състоянието на трамвайните трасета, което става все по-тежко с всяка следваща година. Въпреки, че световната практика изисква пълна рехабилитация да се извършва на всеки 20 до 30 години, 147-те километра релсов път в София отдавна са загубили своите екплоатационни параметри, а цялостна и смела програма за ремонт така и не се предвижда. През последните четири години, единствените проекти, които бяха изпълнени в тази посока са нискокачествената модернизация на трасето по бул. България, няколко десетки метра около Руски паметник и наскоро ремонтираният къс участък по бул. Витоша. Най-големият и важен проект за развитие на трамвайния транспорт – продължението до Дървеница, остана нереализиран заради неспособността на Общината да защитава своите проекти и адекватно да информира гражданите.

remonti

Схема на трамвайните трасета, обещавани за строителство (зелено) и ремонт (червено) през годините.

Въпреки че трамвайния транспорт видимо не е приоритет, всяка година се наслаждаваме на поредната порция гръмки обещания от страна на Столична община за това как ще започнат дългоочакваните ремонти по разбитите трамвайни трасета на столицата. През 2015 г., в капиталовата програма на общината основният акцент беше върху 4 обекта, за чиято реализация се чака от години. Както обикновено се получава обаче, и този път резултат нямаше, а всичко беше оставено за догодина. Разбира се, не се появиха и виновни за този пореден провал в управленската политика по отношение на столичния градски транспорт. Докога така, г-н Христов, докога?

бул. Дондуков (Младежки театър-Кракра)

Дължината на единичния коловоз е 2350 метра от ул. Кракра до Младежки театър. Трасето е в много лошо състояние от години, въпреки факта, че е единственото такова, което свързва центъра на София с източните квартали благодарение на трамваи №20 и 22. От построяването му през 1992 г., никога не е правен основен ремонт, като проблемът отдавна се е разпространил и върху лентите за автомобили и тротоарите – недопустимо за централен булевард в европейска столица. Това е и причината от няколко години Столична община да залага в своите приоритети цялостната реконструкция на този булевард. В началото на 2015 г. за изпълнител бе избрана фирма „Трейс Груп Холд”, която спечели с цена от 7,3 млн. лв. Техническият проект предвижда цялостно обновяване на трамвайните релси и контактната мрежа, изграждане на трамвайни спирки и острови при Националната опера и при кръстовището с бул. Васил Левски, пълен ремонт на автомобилните ленти и тротоарните част, както и подновяване на осветлението.

Дондуков1

Проект за оформяне на спирков остров при трамвайните спирки на кръстовището на бул. Дондуков и ул. Г.С.Раковски пред Националната опера

Дондуков copy

Проект за оформяне на спирков остров при трамвайните спирки на кръстовището на бул. Дондуков и бул. Васил Левски

Реконструкцията трябваше да започне още в началото на пролетта, като срока за изпълнение на обекта беше фиксиран на 75 дни. По неясни за гражданите причини, стартът на строителството бе отлаган неколкократно, докато накрая, през месец август, зам.-кметът по транспорт Любомир Христов капитулира, признавайки, че ремонт на бул. Дондуков през тази година няма да има. Тук е моментът да припомним, че лично кметът, г-жа Йорданка Фандъкова, обещаваше, че реконструкцията ще бъде завършена още през 2013 г. Очевидно, за пореден път ремонтът на булеварда остава за светлото бъдеще, което евентуално може да ни сполети през 2016 г.

hronologia

Може би единствената положителна новина, произтичаща от отложения ремонт, се крие в това, че се дава възможност за обмисляне на решения, които наистина да приоритизират трамвайното движение. Спаси София още през месец април внесе мотивирано предложение за обособяване на трамвайните трасета посредством бетонни ограничители по примера на Будапеща. За съжаление все още чакаме реакция от Общината, въпреки че установеният законов срок за отговор отдавна изтече.

ул. Козлодуй (бул. Княгиня Мария Луиза – ул. Константин Стоилов)

820 метровата отсечка по ул. Козлодуй не само е част от първостепенната улична мрежа, но и „основен приоритет” на Общината от 2012 г. насам. Трамвайното трасе, което е ключово за северните части на София не е ремонтирано от 1978 г., когато е и построено. След  37 години експлоатация, то е извън всякакви норми за безопасност, скорост и удобство. Съществуващата асфалтова настилка, както и тротоарите, са с множество неравности и пропадания, а ежегодните частични ремонти не носят резултат, тъй като основата и износващите пластове са силно компрометирани. Цялостният ремонт на тази отсечка предвижда нов трамваен път, монтаж на шумо-, електро- и виброизолационни елементи, нова дренажна система, подновяване на контактната мрежа, нов асфалт за автомобилната част на улицата, нови тротоари и ремонт на уличното осветление. Звучи прекрасно, но вече четвърта година мина без да има резултат, въпреки заделените 2,5 млн. лв. за целта. Неофициално се говори, че Общината все още няма изработен технически проект за трасето, но тогава възникват два много съществени въпроса:

  1. Как има избран изпълнител с конкретна цена за изпълнение, без да се знае какво точно предвижда проекта?
  2. Какво е правила Общината през тези над три години (обещанието за ремонт на това трасе бе дадено в края на 2012 г.)?

бул. Джеймс Баучер (пл. Велчова завера – бул. Черни връх)

Булевардът е част от основната пътна мрежа на града, като по него е разположено трамвайното трасе свързващо кварталите Лозенец и Хладилника с Центъра и бъдещото трасе до Дървеница. Отсечката е дълга приблизително 1300 метра, а ремонт на трасето не е правен от много години. Днес, паважната настилка е силно амортизирана и според проекта ще бъде заменена с асфалт. Основните мотиви, които се изтъкват за това решение, са праховото и шумово замърсяване на околното пространство. Проектът предвижда изцяло ново трамвайно трасе и контактна мрежа, нови канализационни, водопроводни и дренажни системи, замяна на бордюрите и тротоарните настилки, изграждане на велоалея и цялостно обновление на уличното осветление. По вече известна и предвидима практика, Столична община за поредна година обещава ремонт на трасето и отделя средства за неговото изпълнение в годишните капиталови програми. До реализация обаче в крайна сметка не се стига.

За съжаление, трябва да отбележим, че безвъзвратно бе пропусната възможността реконструкцията на трасето да се реализира успоредно с изграждането на метрото до кв. Хладилника. През последната година трамвайна линия № 10 бе съкратена до ул. Кораб планина, което сериозно намали ползите от движението й в този участък. По тази причина, ремонтът трябваше да се извърши тази година, за да може от лятото на 2016 г., заедно с пускането на метрото, жителите на кварталите в тази част на София да получат изцяло модернизиран, алтернативен и допълващ се електротранспорт. Вместо това, когато най-сетне настъпи моментът за ремонт на бул. Джеймс Баучер, трамвай №10 отново ще бъде съкратен и осакатен до пл. Велчова завера. Така на практика се повтаря грешката, която се допуска при ремонта на трамвай №5 (спиране през 2015 г. при реконструкцията на Руски паметник, второ спиране през 2016 г. при обещаната реконструкция на бул. Македония и отново спиране, вероятно през 2017 г. при реконструкцията на трасето по бул. Цар Борис III), както и на трамвай №7 (спиране през 2014 г. за ремонт на трасето по бул. България и спиране през 2015 г. заради ремонта на бул. Витоша).

бул. Витоша (ул. Гургулят – ул. Бяла черква)

Както и другите гореописани булеварди, Витоша също е част от първостепенната улична мрежа на столицата и свързва южните квартали с центъра на града. По него него минава едно от най-важните, но и най-амортизирани трамвайни трасета в София. То е с дължина от почти 1700 метра и не е ремонтирано от 1981 г., когато е завършено в рамките на строителството на НДК. Обещания за неговата пълна модернизация са давани многократно, но едва тази година се стигна до реализация, която за учудване и съжаление е само половинчата. Проектът предвиждаше обновяване на трамвайния път и контактната мрежа, реконструкция на съществуващите спирки, преасфалтиране на автомобилните платна, обособяване на велоалеи и обновяване на осветлението. В началото на годината за изпълнител на обекта бе избрано обединението “Витоша 2014”, с цена от 5,67 млн. лв. без ДДС.

Обещанието на зам.-кмета Любомир Христов дадено в края на миналата година бе, че реконструкцията на булеварда ще стартира през април 2015 г., като бе планирано да приключи до края на септември. Поредното неспазено обещание! Ремонтът започна в края на лятото, а голяма част от активния строителен сезон бе пропуснат. В резултат имаме само частично обновен булевард Витоша – от ул. Гургулят до кръстовището с бул. България. Участъкът между бул. България и Южния парк щял да бъде оставен за догодина. Последствието и от това недалновидно решение, показващо тоталната липса на управленски капацитет на г-н Христов, е, че трамвай №1 ще продължи да се движи по разбитото си трасе до ж.к. Иван Вазов. Затова и тук задаваме следните въпроси, на които обществото заслужава да получи отговор от отговорните лица в Общината:

  1. Защо двата ремонта не бяха координирани?
  2. Защо ремонтът на бул. Витоша не започна през април т.г., а се чакаше края на август?
  3. Защо не се ремонтира и втората част на булеварда през тази година? Видяхме, че строителите се справиха с по-натоварената първа част на булеварда за по-малко от месец, а строителният сезон в София и България продължава и в момента?

И тук припомняме, че Спаси София още през месец май внесе мотивирано предложение за поставяне на бетонни ограничители и по бул. Витоша, които да отделят трамвайното трасе от автомобилния трафик, правейки го по-безопасно, бързо и ефективно. Това е особено валидно заради предстоящото откриване на огромния Милениум център, който несъмнено ще привлече сериозен трафик в района. За пореден път зам.-кметът по транспорт демонстрира крайна неотговорност и незаинтересованост към проблема. Въпреки няколкото изрични обещания, че ще излезе с аргументирана позиция по въпроса, това до този момент не се случи. За съжаление заради нехайството на високопоставени лица в администрацията, за пореден път се пропусна възможността за реализация на сериозни подобрения за трамвайният транспорт, но и шансът Столична община с действия, а не само на думи, да докаже, че наистина градският транспорт е неин основен приоритет.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1644283795856295.1073741855.1525636387721037&type=3/“ width=“550″/]

Провалената година, проваленият мандат

Тъжната равносметка за тази година гласи половин реализиран проект от общо четири обещани и предвидени. Това е 12,5% изпълнение на заложената програма. Но нека се върнем на факта, че трамвайната система в София е с обща дължина от 147 км. През 2015 година Столична община успя да ремонтира колосалните 800 метра по бул. Витоша и Руски паметник и нищо повече. За една година са били обновени едва 0,54% от всички трамвайни трасета в града.

Нека видим и какво беше свършено през последния мандат на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов, от 2011 до 2015 година: проблемен ремонт на трасето по бул. България с дължина от 3,7 км., половинчат ремонт по бул. Витоша с дължина 0,65 км и трасето около Руски паметник с дължина от 150 м. Общо 4,5 км. изцяло обновени трамвайни трасета. За четири години Общината е успяла да ремонтира “цели” 3% от трамвайните трасета в столицата, или по-малко от един процент на година. Това на практика означава, че с този темп ще са нужни повече от 100 години за цялостно обновяване на трамвайната мрежа.

Пожелания за следващия мандат

За поредна година от Столична община обещават, че предвидените за ремонт през 2015 г. трасета щели да бъдат ремонтирани през 2016 г. София изпитва огромна нужда от амбициозна и всеобхватна програма за съживяване на трамвайния транспорт водена от компетентни лица, а приоритет в нея трябва да бъде последователното, ежегодно и качествено обновяване на трамвайните трасета. По тази причина, градът ни не може да си позволи провалени проекти, които да се отлагат за следващи години и то отново за сметка на следващи отсечки, които имат нужда от неотложен ремонт. През 2016 г. за ремонт бяха предвидени други трамвайни линии: бул. Македония, бул. Овча Купел и бул. Александър Стамболийски – какво ще стане с тях?

Освен това през 2016 г. в София трябва да пристигнат 28 трамвая втора ръка от гр. Базел, които са подарък от Швейцария. Те са предвидени да се движат по трамвайна линия №3. Заради липсата на ремонти обаче, трасетата по тази линия (бул. Ал. Стамболийски и ул. Козлодуй) останаха разбити, което сериозно ще се отрази на експлоатацията на “новите” трамвайни мотриси и ще ускори тяхната амортизация.

Да се реализира само половин проект от заложените общо четири показва едно изцяло несериозно и непоследователно отношение към градския транспорт като система, която задоволява основните нужди на стотици хиляди софиянци. Показва и фрапиращи нива на безотговорност и неинициативност от страна на Любомир Христов. Неговите действия са вредни за София. Градският транспорт и чистата градска среда не трябва да бъдат заложници на политиката на едно отдавна компрометирано, заради грешните му управленски решения, провалени проекти и некачествено изпълнение, лице.  

В крайна сметка, кой е истинският приоритет на кмета: да държи на всяка цена човек, който е доказано негоден за функцията си, или да работи за максимално бързо и ефективно решаване на проблемите на софиянци? Заради всичките изнесени факти и доказателства, за пореден път призоваваме г-жа Фандъкова да поиска оставката на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов и да спаси София! Само експертен, проактивен и заинтересован човек може да реши натрупалите се проблеми в сферата на градския транспорт и да донесе качествена промяна с видими резултати за града ни!