Защо програмата на Общината няма да ни спаси от замърсяването?

Проект - 25/01/2018

Категория: Чистота

Защо програмата на Общината няма да ни спаси от замърсяването?

Преди седмици кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и зам-кметът по екология г-жа Йоана Христова тържествено представиха пред медиите общинската програма за подобряване качеството на въздуха. Звучи похвално, човек може и да остане с впечатлението, че най-накрая столичната администрация е разбрала сериозността на проблема и започва да предприема мерки. За пореден път обаче (и съвсем очаквано) представителите на Общината успяха да отхвърлят добрите и работещи идеи за сметка на нови и абсурдни такива. От представянето до сега обществото ежедневно беше заливано с нови и взаимоизключващи се решения, което напълно обърка всички, размивайки фокуса на поредната “програма”, а с това и нейната евентуална ефективност.

Въпреки някои нелоши първоначални мерки, “програмата” си беше абсурдна още от самото начало: освен твърде завишените изисквания, необходими, за да бъдат задействани различни мерки, тя напълно игнорира битовото отопление и ѝ липсва специален фокус върху кварталите. Всъщност, от представеното стана ясно, че единственото място, където има проблем – това е центърът на града. Респективно, почти всички временни мерки засягат именно него, което е преди всичко странно предвид, че дори няма измервателна станция в центъра.

 width=

Във всички случаи, общинският документ заслужава своето конкретно внимание, не само защото в този си вид е напълно безмислен и нерешаващ проблемите, но и защото е поредното доказателство за липсата на компетентност и политическа смелост, които трайно и успешно да се справят със замърсяването на София. Лошото е, че този път залогът е твърде висок, защото не парите или удобството, а здравето ни е заложено на карта.

Общината призовава, дизелът и печката горят…

Когато прогнозното среднодневно замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) се движи в границите между 51 и 100 µg/m3, Общината щяла да започне да:

  • призовава гражданите да не използват лични МПС-та, а обществен транспорт
  • призовава гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо)”
  • предприемане на оросяване (когато е приложимо)”.

Разбира се, ще апелираме. Демек повече от същото или повече от нищото. Ясно видима е нерешителността и нежеланието на кмета и администрацията на Столичната община да предприемат сериозни мерки, които наистина да гарантират намаляване на замърсяването на въздуха. Призивите за използване на алтернативно отопление (при възможност и когато е приложимо?!?) звучат съвсем несериозно. Хората няма да започнат да търсят екологични пелети само за дните, в които замърсяването е сериозно, а много от тях нямат финансовата възможност да го направят. Мерки, основани само и единствено на призиви, без да включват каквито и да е ефективни механизми, стимули и санкции от страна на институциите, е ясно, че няма да доведат до никакви резултати. Освен видимите – сивия въздух и респираторните заболявания.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1698710116859636&id=823170804413576/“ width=“550″/]

Призивът гражданите да ползват градски транспорт вместо личните си автомобили е гротеска. След като под ръководството на кмета Йорданка Фандъкова, Общината шоково вдигна цената на билета с 60% и от години съвсем умишлено унищожава наземния градски транспорт – интервалите непрестанно растат, а колите на линия намаляват, загрижеността на Общината звучи нелепо. Същата тази община не въведе нито една мярка, която да направи градския транспорт по-привлекателна алтернатива пред колите – нито една нова БУС лента или автономно трамвайно трасе, предимство за градския транспорт в кръстовищата, електронна система за билети, позволяваща неограничен трансфер между линиите и др. Лесно е да се призовава, далеч по-сложно е да се действа, нали?

A когато се очаква замърсяване между 100 и 150µg/m3?

Освен гореизброените призиви в стил “когато е приложимо”, Столичната община планира да разреши “напълно безплатно паркиране в буферните паркинги, при използването на градски транспорт”. Безспорно добра мярка, само че тя съществува от години, а паркингите стоят полупразни. Нека припомним, че от години паркирането в буферните паркинги е безплатно при ползването на тридневна, месечна или годишна карта.

Трябва да си зададем обаче въпроса защо най-големият буферен паркинг в София – онзи на бул. Цариградско шосе се запълва едва на 50% от капацитета си, и то само в дните с върхово натоварване? Защо второто му ниво или половината паркинг стоеше дълго време затворено и там коли не паркираха? Отговорите подсказват за сериозни проблеми с управлението на обектите, за които похарчихме десетки милиони левове. Паркингите не са нито ясно обозначени, нито популяризирани. Липсва дори нещо така елементарно като международно използвания и разпознаваем символ за паркинг от типа Паркирай и пътувай (P+R).

 width=

Нехайството на Центъра за градска мобилност и Столичната община е още по-видимо и ако си припомним, че от години стоят недовършени вече построените паркинги при метростанциите на Централна жп гара и Стадион Васил Левски. Паркингът при Бизнес парка пък беше отдаден за ползване на частна фирма, въпреки че беше построен с пари от данъците и трябваше да обслужва влизащите в София от Околовръстния път, Железница и Бистрица.

Да, добро предложение, но за съжаление, в случая то е просто хвърляне на прах в очите на хората и тупане по гърдите пред медиите в стил “колко много правим”. Реално, Общината няма основания дори да говори за буферни и подземни паркинги, тъй като от години не прави нищо да построи нови и да насърчи използването на съществуващите. Да припомним ли, че основният аргумент за въвеждане на синя и зелена зона в София беше, че събраните средства ще се използват за нови подземни паркинги? Не, по-добре да не припомняме, че ще ни се наложи и да кажем, че не беше построен нито един подземен общински паркинг извън тези свързани със строителството на метрото.

Между 150 и 200µg/m3 – уж без Синята зона, но паркинг по булевардите

В дните със силно замърсяване, Общината предвижда “частично или изцяло затваряне на Синя и Зелена зона”. По думите на зам.-кмета по транспорта, това означава забрана за паркиране на площади или отделни малки улици само в няколко дни от годината. Не става ясно как паркирането в идеалния център на града ще реши проблемите със замърсяването в периферните квартали на София. Особено след като тези паркоместа очевидно ще бъдат компенсирани с многократно повече по протежение на големите столични булеварди. Как се стига до заключението, че тези мерки са нужни точно в центъра, при положение, че нито Общината, нито Министерството по околната среда разполагат с измервателни станции в района и нямат никаква представа за сериозността и източниците на замърсяване? Kак Общината решава проблема със замърсяването от битовото отопление през зимните месеци, особено в кварталите с ниско застрояване, местейки местата за паркиране от центъра в периферията?

 width=

Кой е отговорен за изграждането на политиката за справяне със замърсяването?

Подобна мярка е нужна на София, но тя няма никаква връзка със замърсяването. Такава идея би трябвало да цели намаляване на автомобилите в центъра и освобождаване на повече пространства за пешеходците, както и естетическото им преосмисляне. Затова е редно Общината да предприеме по-смели мерки по отношение на Синята зона в центъра, така че ежедневно да дестимулира ползването на автомобили. Но точно от тази мярка, след обществен натиск и заради липса на каквато и да е политическа смелост и визия, Общината се отказа. Замени я с една от най-абсурдните и контрапродуктивни мерки – разрешено паркиране по главните градски булеварди.

Безплатен паркинг за всички – по пътното платно

Вероятно най-абсурдната и нелогична идея беше предложена от зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев преди няколко дни. Тя предвижда паркиране по основните градски булеварди, в крайната лента в дните когато замърсяването е сериозно. Уж с идеята “шофьорите да оставят автомобилите там и да се прехвърлят на близкия градския транспорт”. На същия градски транспорт, чиито ленти се отнемат от паркирани автомобили, за да стане още по-бавен и невършещ работа? Или за да се стимулира допълнителен хаос и на малкото места където го няма?

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/spasisofia/photos/a.1546639878954021.1073741828.1525636387721037/2031278910490113/?type=3&theater/“ width=“550″/]

Тази идея е рецепта и гаранция за превръщането на столицата ни в европейски шампион по некадърност на управляващите я. Подобни необмислени и глупави идеи ще донесат още повече транспортен хаос и реално ще “узакони” за постоянно спирането по всички улици и тротоари. В град без контрол едва ли хората, веднъж допуснати да спират където си искат, ще се откажат така лесно, дори и след “разчистването” на опасния въздух. Очевидно е, че никой няма да спечели от подобно решение! Очевидно е и че вместо да прилага доказано работещи другаде по света мерки, Общината предпочита да измисля нови такива, без да се интересува, че никой не бори замърсяването с безплатен паркинг за колите навсякъде. Явно това са резултатите от консултациите на световни експерти и желанието София да кандидатства за титлата “Европейска зелена столица”. По-скоро за кафява и мръсна ще е по-подходящо да кандидатства, а и там конкуренцията не е така силна.

Когато замърсяването мине 200 µg/m3: мерките влизат в сила… никога

Това е моментът, когато Общината трябва да въведе ефективни ограничителни мерки по отношение на движението на лични МПС над определен стандарт”. С този цитат Общината признава, че след преминаването на границата от 200 µg/m3, ситуацията е силно опасна, а смелите действия – неотложни. Само че този пакет от мерки, противно на очакваното и логиката, няма да се задейства автоматично при подобно замърсяване, а е необходимо едновремено да се на лице три фактора:

  • Прогноза за превишение на среднодневната норма над 200 µg/m3
  • Замърсяването от над 200 µg/m3 трябва да бъде отчетено от поне две измервателни станции в София, едновременно;
  • Въвежда се на третия ден, при осъществила се прогноза за замърсяване над 200 µg/m3 през предишните два дни.

Проблемите с така формулираната граница за взимане на първите по-сериозни мерки за ограничаване на замърсяването са много, като най-сериозен представлява фактът, че тези три събития почти никога няма да се случат едновременно. Е, сега поне е “почти никога”, а не “никога”, както щеше да бъде ако първоначалните идеи и 6-те станции едновременно да показват превишаване на нормите беше останало валидно, включително и станцията на Копитото, която досега не е регистрирала подобни превишавания на нормите.

Друг проблем е, че въздухът в различните райони на София не е еднакво замърсен, а източниците на замърсяване могат да бъдат доста различни. В западните и южните части на София, основен замърсител е предимно битовото отопление, докато в източните и централни, това е трафикът. В крайна сметка ако в Дружба или Младост не е критично замърсено, това не успокоява особено жителите на Красна поляна, Овча Купел или Надежда, които през тези дни ще продължават да дишат опасен въздух.

Странно е и решението единствен индикатор за замърсяването да бъдат среднодневните норми. Вече съществуват достатъчно технологични възможности за навременно известяване в реално време за нивата на замърсяване, както и достатъчно публикации и медицински предупреждения, че често по-опасни са високи пикови замърсявания, отколкото по-ниски, макар и по-продължителни такива. Реално общината въведе среднодневните норми като инструмент за мерене на запрашаването след гражданското недоволство миналата година с една единствена цел – да понижи изкуствено данните за замърсяването в София. Нощните часове, когато хората не са активни, а отоплението и автомобилното движение са далеч по-малко отколкото до полунощ, винаги стойностите на замърсяване намаляват. А хората се интересуват точно от пиковите стойности наблюдавани през деня, когато напускат домовете си и са изложени на най-вредните влияния от мръсния въздух.

Безплатен градски транспорт – да, ама не

На третия пореден ден реализирано опасно замърсяване, от Столичната община планират пускането на почти безплатен градски транспорт. Целта на “Зеления билет”, който да важи цял ден и да струва 1 лв. е да свали хората от колите и да ги накара да ползват градски транспорт. Само че няма нито една дума за увеличаване на превозните средства и намаляване на интервалите на движение. В такъв случай препълнените и бавни превозни средства ще откажат и малкото потенциални ползватели на “зеления билет”. Както вече обяснихме, напълно липсва и желание за това градският транспорт да бъде направен по-бърз, ефективен и привлекателен.

Смешно е, че и така предложена тази мярка няма как да влезе бързо в действие, предвид технологичното време необходимо на ЦГМ да я въведе, дори при сериозно замърсяване. По-лесно щеше да бъде градският транспорт просто да бъде безплатен – мярка, която подкрепят 92% от запитаните, както стана ясно от скорошно проучване на “Алфа Рисърч”. Явно дори политическият рейтинг не им е особено важен на работещите в общината, щом широкоодобрявани мерки са им чужди.

Ден пети – КАТ ще бъде сезиран да започне да прилага ЗДП!?!

Кошмарното замърсяване продължава, а столичани вече пети ден подред дишат силно опасен въздух. Чак в този момент Столичната община се сеща, че в града има десетки хиляди стари дизелови автомобили с премахнати катализатори, които тровят гражданите и нарушават Закона за движение по пътищата. По думите на Общината, това е моментът когато тя ще “сезира органите на КАТ за засилване на проверките върху МПС за установяване на несъответствие от Правилника за прилагане на ЗДП”. Браво господа и дами общинари! Чудесно признание, че за да бъдат спазвани законите в тази европейска столица е нужно ситуацията да бъде критична и опасна отвъд всякакви норми за здравето на всички.

А не е ли много по-отговорно уважаваната кметица, която същевременно е зам.-председател на управляващата партия да вложи малко от собствения си политически капитал и тежест, за да договори с министъра на вътрешните работи ежедневното и стриктно спазване на закона, гарантиращо, че бълващите отрова автомобили ще бъдат изключени от движението? Тази “мярка” е толкова абсурдна по толкова параметри, че не заслужава и допълнителен коментар и критика!

Те просто толкова си могат…явно!

Очевидно на Московска 33 просто толкова си могат. След повече от година умуване сега се опитват да ни продадат мерки, които трябва да ни спасят от преждевременна смърт заради опасния въздух, който дишаме. А реално те не могат да бъдат решение на проблема, особено предвид и сложността, с която евентуално биха влизали в действие. Критериите са така високи и трудно изпълними, че и да се стигне до прилагане на някоя от по-рестриктивните мерки, то това ще бъде изключително рядко събитие. Програмата напълно игнорира битовото отопление, което през зимата е основният източник на замърсяването. Липсват каквито и да е мерки за подобряване на въздуха в кварталите, а всичко е средоточено в центъра. Част от предложенията пък касаят теми, които така или иначе, независимо дали има или няма замърсяване, трябва да са приоритет.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1857091161242223.1073741968.1525636387721037&type=1&l=fafa2ac5f0/“ width=“550″/]

Абсурдността на тази така наречена програма е така потискаща, че човек неминуемо се пита дали има останал здрав разум в управляващите Столичната община. Кой град в света бори замърсяването с разрешение да се паркира навсякъде и мултиплициране на хаоса? Кой град насърчава автомобилното движение, а не предприема нито една мярка за контрол върху битовото отопление? Коя община е толкова безотговорна към здравето и живота на своите съграждани, освен софийската?

Днес, четвъртък, 25-ти януари, на заседание на СОС ще бъде гласувана тази програма. Ние призоваваме всички общински съветници да гласуват против. Призоваваме и всичките отговорни фактори в Столичната община, начело със зам.-кмета по екология Йоана Христова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев да преразгледат и сериозно подобрят този, засега изпразнен от съдържание общински документ. Нямаме нужда от поредната “стратегия” съществуваща на хартия, която няма да доведе до никакви промени в качеството на въздуха в София. А софиянци заслужаваме да дишаме нормален въздух – поне това май ни дължахте, или?

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.