Спаси София е против кръстовище на две нива в Лозенец

Проект - 13/01/2018

Спаси София е против кръстовище на две нива в Лозенец

 width=

Предложеното от Столичната община кръстовище на две нива на бул. Черни връх и бул. Джеймс Баучер

Вчера, почти незабелязано от медиите, беше представен проект за кръстовище на две нива на бул. Черни връх и Джеймс Баучер. След предложението на Столичната община, включено в документацията към заседанието на експертния съвет по устройство на територията, бяха показани и постъпили предложения от “заинтересовани страни”, които не благоволиха да заявят открито защо се явяват такива, описвайки се като “притежаваме едни сгради по булеварда”.

 width=

Предложение на „заинтересована страна“ за елипсовидно кръстовище с две ленти, избутване на трамвайното трасе встрани и широчина на тротоарите от 50 сантиметра

Трите представени проекта, включително този разработен от Столичната община, са поредната тежка инфраструктура насочена само и единствено към автомобилите, игнорираща проблемите на трамвайния транспорт и директно пропъждаща пешеходците от кръстовището, под което има и метростанция. Дори един от презентиращите показателно определи последните като “паразитен трафик”, а друг заяви, че трамвая (единственият градски транспорт за горен Лозенец) минава “наредко”, “много труден за проектиране“, изрази съжаление, че “щеше да е хубаво да отпадне” и т.н.

 width=

Едно от предложенията: трамвайното трасе да се раздели на два самостоятелни пендела

Като член на съвета, Спаси София категорично отказа да подкрепи който и да е от представените проекти, защото те не само са неадекватни за нуждите на пешеходците, велосипедистите и градския транспорт, влошавайки тяхната мобилнност, но и защото противоречат на принципите заложени както в градоустройствения план на кв. Лозенец, така и в концепцията за “Град за хората”, за чиято разработка Столичната община покани световноизвестния архитект Ян Геел. Тези предложения имат за цел единствено да обслужват интересите на настоящи и бъдещи инвеститори реализиращи високо строителство в квартала.

В изказването си нашият представител ясно заяви, че софиянци не са длъжни да финансират с данъците си скъпа инфраструктура, обслужваща достъпа до грандомански проекти на хора и фирми, които не са си направили труда да мислят преди да се сдобият с терените си и да искат да строят там несвойствено високи сгради. Обществото не е финансов буфер, който да покрива щетите от несъобразени със средата си инвестиции и ако Столичната община има свободни 20 милиона лева, предпочитаме да бъдат инвестирани в бавения с години ремонт на бул. Джеймс Баучер или вътрешнокварталната улична мрежа на Лозенец.

 width=

Напречен профил на предложението на Столичната община: пешеходци и велосипедисти споделят тротоари, зелените площи стават недостъпни, а прякото направление излива „бързащите“ директно в трамвайното трасе, което и сега е окупирано от автомобили

Спаси София сме приятно изненадани от позицията на кмета на район Лозенец – г-н Дреков и го подкрепяме напълно в това, че е недопустимо да се засягат съществуващи зелени площи и да се заместват с тежка инфраструктура за автомобилен транспорт там, където е очевидно, че няма нужда от такава и че запазването на трамвайното трасе по бул. Черни връх не подлежи на коментар. Като подготовка за становището, което Направление „Архитектура и градоустройство“ чакат от районната администрация, призоваваме кмета на Лозенец да организира обществено обсъждане с живущите, работещите и строящите в квартала за това от какво имат нужда и за това как си представят кръстовището на бул. Черни връх и Джеймс Баучер – като магистрална детелина, като зелено пространство или като място, което да е споделено и удобно за всички.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/gergin.borisov/posts/10210315031183294/“ width=“550″/]

Заради това, както и заради липсата на целенасочена градоустройствена политика, която да спре високото строителство в проектирания като нискоетажен квартал, жителите на Лозенец за пети път ще излязат на протест срещу вече строящия се небостъргач на ул. Златен рог и ще се обявят срещу представения на експертния съвет план, който ще съсипе трафика в квартала. Той ще се проведе на 16 януари (вторник), на ъгъла на бул. Джеймс Баучер и ул. Златен рог от 18:30 часа.

Спаси София призовава всички, които имат възможност, да отидат и да подкрепят съгражданите си борещи се за нормалност в квартала си и искащи градоустройствените норми да се прилагат и спазват в интерес на всички.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.