Съдим общината за мръсния въздух

Проект - 29/05/2017

Категория: Чистота

Съдим общината за мръсния въздух

От акцията “Диша ми се”, с която окичихме паметници в София с провокативни послания срещу замърсяването минаха няколко месеца. Както през всяка зима, и тази, София преживя дни с рекордни нива на замърсяване на въздуха, а общественото недоволство призова за промяна. Въпреки това, сериозна и адекватна реакция от Столичната община, с конкретни мерки, целящи да предпазят жителите и гостите на София, не последва.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1857091161242223.1073741968.1525636387721037&type=1&l=fafa2ac5f0″ width=“550″/]

След служебния гастрол по телевизиите на г-жа кмета, вдигаща рамене и обясняваща колко километра метро е построила, Столичния общински съвет се сети, че е задължен да приеме Програма за качество на атмосферния въздух. Тази програма, чийто старт е трябвало да бъде през 2015 г., но градският парламент прие едва сега – две години по-късно, има сериозни пропуски и несъвършенства, а изброените мерки са в сферата на пожеланията: повечето са без срокове, без критерии за успешно изпълнение и т.н.

Това необяснимо бездействие и липсата на ясна идея с какви конкретни мерки ще се противодейства на замърсяването с финни прахови частици (ФПЧ) ни провокира да поискаме сметка от отговорните. Недопустимо е милионен град две години да се управлява без план и стратегия за въпрос, толкова важен, че г-жа Фандъкова беше изпратена в Париж, за да умува с колегите си за решения.

Търсенето на сметка рядко е забавно, ако не си с правилната компания. Затова заедно с приятелите ни от “За Земята – Достъп до правосъдие”, Асоциация Диабет тип 2, Център за независим живот и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов се обединихме в “Група за чист въздух” и заведохме колективен иск срещу Столичната община пред Софийския градски съд.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/spasisofia/photos/a.1546639878954021.1073741828.1525636387721037/1829804847304188/?type=3&theater/“ width=“550″/]

За какво съдим общината?

Очакваме съдът да установи дали и колко в периода 2015 – 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София. Също така поискахме от него да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации.

Представители на организациите от Група за чист въздух пред Съдебната палата

Защо е важен този иск?

В Конституцията на България е записано, че всеки български гражданин има право на “здравословна и благоприятна околна среда”. Това ни право трябва да се отстоява и този иск е стъпка в тази посока.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016г. около 9000 човека годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух, а по изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Замърсяването, следствие от дългогодишно прехвърляне на топката между институциите и изначално сбърканата транспортна политика на Столичната община, е сред водещите фактори за повишаване на сърдечносъдовите и респираторни заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата.

За нас този иск е проверка на готовността на институциите първо да признаят, че проблем има и после – да признаят, че не знаят как да го решат и разчитаме, че съдебната система ще е способна, поне в името на софиянци, да раздаде правосъдие.

Как ти можеш да помогнеш?

 width=

Дотук успяхме да подготвим сериозен и тежък иск срещу Столичната община и да го внесем в съда. Сега имаме нужда и от твоята подкрепа.

През следващите седмици и месеци ще търсим контакт с експерти в области, свързани с качеството на въздуха, факторите, които му влияят и ефектите от влошаването му (алерголози, пулмолози, климатолози, инженери, еколози, химици и др.), които да ни осигурят доказателства за състоянието и качеството на въздуха в София и да ни помогнат с експертизи и мнения. Ако знаеш за такива хора, или ти самият/самата си експерт в областта, свържи се с нас.

Воденето на съдебни битки не е лесно или евтино удоволствие. Изграждането на успешно дело срещу голяма институция – не си правим илюзиите, че Столичната община е малка и безобидна, струва пари. Много, при това. Затова ще разчитаме на помощта ти, за да покрием съдебните разноски. А ако спечелим и това задължение се прехвърли към Столичната община, събраните от вас средства ще отидат за инициатива, свързана с намаляване на замърсяването.

За да помогнеш, използвай бутоните ePay и PayPal, или директно нашата банкова сметка и не забравяй да сложиш като основание за плащането „За чист въздух“.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.