Предлагаме премахване на „перките на акули“ от Графа

Проект - 12/03/2019

Категория: Град за хората

Предлагаме премахване на „перките на акули“ от Графа

Незабавно да бъдат премахнати ограничителите тип „перки на акула“ от ул. Граф Игнатиев. За това днес внесохме официално предложение до зам.-кмета по транспорт, Дончо Барбалов  и до комисар Тенчо Тенев, началник отдел Пътна полиция към СДВР, в което посочваме различни варианти за замяна на опасните ограничители с по-подходящи, което можете да прочетете тук.

ДО

Дончо Барбалов
Зам. Кмет по транспорта на СО

Копие до:
Комисар Тенчо Тенев
Началник на отдел “Пътна полиция” към СДВР

Изх. №: 12032019-300-1

С Т А Н О В И Щ Е

Относно поставени ограничители около трамвайното трасе на ул. Граф Игнатиев

Уважаеми г-н Барбалов
Уважаеми комисар Тенев,

Както несъмнено ви е известно, при реконструкцията на столичната улица Граф Игнатиев, елементите предназначени да отделят трамвайното трасе от пешеходното движение станаха причина за разгорещен обществен дебат. Добавени в проекта, поради липса на законова дефиниция за споделена пешеходно-трамвайна улица, те се явяват временно решение до окончателното приемане на публикувания проектозакон за движение по пътищата. Освен, че първоначалният им вид беше променен неколкократно след крайно негативната обществена реакция, нашата организация, както и други експерти, граждански организации и граждани предупреждавахме, че те са опасни. Основните причини за това са:

– Ограничителите са в цвят близък до този на настилката и не се открояват от заобикалящата среда. При невнимание, това може да доведе до спъване и падане;

– Ограничителите са с неподходяща за подобен тип елементи височина, заради което не попадат в зрителното поле;

– Ограничителите са с остри ръбове, което допълнително увеличава риска от сериозни наранявания при спъване и падане върху тях.

За краткото време, от тяхното поставяне, се случиха поредица от инциденти, два от които попаднаха и в националните медии.

https://nova.bg/news/view/2019/03/01/242257/новите-ограничители-на-графа-пратиха-жена-в-болница-видео – “Новите ограничители на „Графа“ пратиха жена в болница”
https://btvnovinite.bg/bulgaria/otnovo-postradali-ot-ogranichitelite-akuli-po-remontiranata-ul-graf-ignatiev.html – “Отново пострадали от ограничителите по ремонтираната ул. „Граф Игнатиев”

Вземайки предвид всичко гореизброено, нашата организация иска да ви предложи решение, което съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и подобрява значително пътната безопасност за пешеходците. Затова предлагаме да бъде избран един от следните варианти:

 

1. Тактилни ограничители от неръждаема стомана, монтирани върху съществуващата настилка (Tactile road studs)

Считаме, че това е най-подходящият вариант за осигуряване на адекватно визуално разграничаване с оглед на ниската цена, бързия и лесен монтаж и без компрометиране на вече положената настилка. Освен, че няма да бъде причина за неприятни инциденти с пешеходци, неговото прилагане ще има и най-малък негативен визуален ефект върху средата. Подобни елементи са широко разпространени в пешеходни зони, каквато е и ул. Граф Игнатиев. Допълнително предимство е, че може да бъде избран светлоотразителен модел, който да подобри видимостта и безопасността през тъмната част на денонощието.

 

2. Подмяна на ивица от съществуващите плочи с такива в различен, открояващ се цвят.

Освен монтирането на допълнителни елементи, вариант за решение е отбелязване на габарита на трамвайното трасе с ивица настилка в достатъчно контрастен цвят. По този начин ще бъде създадено ясно и трайно визуално разделение. Недостатък на този вариант е необходимостта от извършване на допълнителни СМР.

 width=

Касабланка, Мароко

 width=

Марсилия, Франция

3. Полагане на настилка идентична с тази на ул. Цар Иван Шишман

При течащата в момента реконструкция на ул. Цар Иван Шишман, част от Зона 2, се прилага решение, подходящо и за ул. Граф Игнатиев. Избраните да маркират границата между тротоара и пътното платно, фабрично скосени плочи от бял камък, са достатъчно ясни и безопасни за пешеходците и съвместими, както с дефиницията за споделени пешеходно-трамвайни зони в предстоящата корекция на ЗДвП, така и с изискванията на актуалната нормативна база. Макар, че прилагането на подобно решение е обвързано с преработка на настилките, считаме че то е най-устойчиво.

 width=

Уважаеми господа, за съжаление е въпрос на време на ул. Граф Игнатиев да се случи сериозен инцидент, ако настоящите ограничители не бъдат заменени с по-подходящи. Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай. Всяко действие след подобен инцидент ще е твърде закъсняло, затова ви призоваваме да реагирате превантивно и да отстраните допуснатата грешка сега. Разчитаме на вашата бърза реакция!

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.