Информирахме прокуратурата за незаконното събаряне на кино „Възраждане“

Проект - 30/03/2016

Информирахме прокуратурата за незаконното събаряне на кино „Възраждане“

Преди малко повече от месец, Спаси София сигнализира за започналото разрушаване на сградата архитектурен паметник на бившото кино „Възраждане“, в която до скоро се помещаваше известно нощно заведение. Това поредно посегателство над историческото ни наследство се случва заради желанието на собственика на сградата – Красимир Георгиев да построи на нейно място петзвезден хотел, въпреки близостта на дузина други наоколо. Липсата на уважение към архитектурата на стара София ни провокира да сигнализираме Министерство на културата, както и Инспектората за опазване на културното наследство. А тяхната проверка показа интересни, но за съжаление неизненадващи резултати.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1695210420763632.1073741888.1525636387721037&type=3/“ width=“550″/]

В отговора, който нашият екип получи, Директорът на Инспектората за опазване на културното наследство арх. Д. Добрева-Ангелова ни информира, че са установени няколко нарушения на действащия Закон за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата.

 

MK_1-web MK_2-webМожете да свалите отговора и като PDF тук: [ddownload id=“1042″ type=“link“ text=“Отговор на Министерство на културата“]

Още през 2003 г. със заповед на тогавашния главен архитект на София е одобрен план за изменение на Подробния устройствен план, позволяващ строителството на „административна сграда“ на мястото на кино „Възраждане“ без да е съгласуван с института за паметниците на културата.

Въпреки, че сградата е паметник на културата и част от архитектурен ансамбъл, проверката на Министерство на културата е установила, че част от конструкциите ѝ са били разрушени или демонтирани без това да е съгласувано с институциите по реда на действащото законодателство.

И последното установено нарушение, за което ни информира арх. Добрева-Ангелова касае внесен в администрацията на район „Възраждане“ проект за „административна сграда“, която трябва да изникне на мястото на кино „Възраждане“, както предполага незаконния Подробен устройствен план. Този проект също не е съгласуван с Министерство на културата, по реда на Закона за културното наследство.

„За извършените нарушения в защитена територия, по смисъла на ЗКН са уведомени Дирекция „Общински и строителен контрол“ – СО и Дирекцията за национален строителен контрол, за предприемане на по-нататъшни действия“, информират ни от Министерство на културата.

Покрай скандалния случай с тютюневия склад в гр. Пловдив, с дългогодишното умишлено разрушаване на Захарна фабрика в София и редица други паметници на културата, които изчезнаха завинаги от градовете ни, общественото внимание е концентрирано в темата и най-накрая започна да придобива нужната непримиримост, за да започне да изисква решения и санкции от институциите.

Време е те да отговорят на тази обществена нагласа и да започнат да работят за обществения интерес. Очакваме от Главния прокурор Сотир Цацаров да проведе пълно разследване и да изправи виновниците за поредното посегателство над паметник на културата пред съда.

Прилагаме сигналът, внесен до Сотир Цацаров и Софийската районна прокуратура.

ДО Главен прокурор на Република България Сотир Цацаров

КОПИЕ ДО Софийска районна прокуратура

С И Г Н А Л

относно разрушаване на сграда със статут на паметник на културата в София

Уважаеми г-н Цацаров,

Обръщаме се към Вас с настояване на проведете разследване на обстоятелствата около  проведените разрушителни дейности по сградата на бившето кино „Възраждане“, намиращо се на едноименния площад в центъра на София.

На 01.03.2016 г. представители на екипа на гражданската инициатива „Спаси София“ подадохме сигнал до Министерство на културата за документирани от нас дейности по разрушаване на сградата на бившето кино „Възраждане“, намираща се на адрес София, бул. Христо Ботев №61.

Министерство на културата отговори на подадения от нас сигнал с писмо, което ще намерите приложено към този документ. В него арх. Д. Добрева-Ангелова – главен директор на Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” ни информира, че са установени редица закононарушения около стопанисването на сградата и документираното от нас започнало демонтиране на част от конструкциите.

Уважеми г-н Цацаров, неглижирането на стопанисването на материалното културно-историческо наследство и умишленото му занемаряване и отстраняване е практика, която до момента, доколкото ни е известно, не е била санкционирана по никакъв начин от държавата. Настояваме да направите всичко възможно в рамките на компетенциите си на Главен прокурор на Република България и да установите какви са причините за описаните от Министерство на културата закононарушения и да се погрижите виновните да бъдат изправени пред съда.

Напомняме Ви, че като народен обвинител, е във Вашите компетенции и е Ваше задължение да защитавате обществения интерес. Покрай скандалния случай с тютюневия склад в гр. Пловдив, с дългогодишното умишлено разрушаване на Захарна фабрика в София и редица други паметници на културата, които изчезнаха завинаги от градовете ни, общественото внимание е концентрирано в темата и най-накрая започна да придобива нужната непримиримост, за да започне да изисква решения и санкции от институциите.

 

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.