Ърбатон 2020

Проект - 12/02/2020

Категория: Град за хората

Ърбатон 2020

Запишете се за участие като попълните следната форма: https://ivodimitrov721967.typeform.com/to/sh6S6R?fbclid=IwAR14oqxAmcGlgkq7GN_dzb9gZSBi8YkOPrHMX12i298lipblZ1KzXjNLVA4

Можете да изтеглите всички подложки, обяснителна записка и допълнителна информация на следния линк: https://drive.google.com/drive/folders/135uqa0wExQPlkjvp-V9lH8q77tpaMtjv?usp=sharing

София има нужда от повече удобни, красиви и смислени градски пространства. Градът има потенциал за промяна, но работещи предложения и сполучливи реализации все още липсват. Пример за това е пространството в центъра на София зад сградата на Централната минерална баня, което е занемарено и неучастващо в активния градски живот. Благодарение на богатата си история и централна локация то може да се превърне в една от най-красивите и функционални части от града.

Пътят към цялостна трансформация на зоната не е лесен и включва много стъпки. Една от първите е приобщаването на площада пред НАГ, който в момента се използва за паркинг. Бързи и малки намеси (като леко градско обзавеждане, арт инсталации и други временни трансформации, озеленяване и информационна система за историята на района ще покажат възможностите и ще демонстрират, че мястото може да бъде използвано не като спалня за коли, а като пълноценно градско пространство.

За да постигнем тази цел каним всички студенти по архитектура, ландшафтна архитектура, урбанизъм и дизайн, както и млади вече практикуващи специалисти в тези области, да се присъединят към нашия двудневен ърбатон за разработка на функционални идеи за намеси в пространството.

▶Цел на Urbathon 2020
Двудневната състезателна работилница – Ърбатон за студенти, млади архитекти, дизайнери, артисти и урбанисти има за цел да генерира конкретни предложения за малки градски намеси, които стимулират нови функции или възстановяват такива, които са били характерни за мястото.
Под ръководството на ментори, участниците ще формират екипи, които да развият цялостна стратегия за намеса в територията по няколко направления:
Активиране на историята на мястото – концепция за съвременна информационна система за зоната, която да обхване всички исторически епохи и пластове, характерни за мястото.
Градско обзавеждане – концепция за пейки, кошове за смет и други елементи на градския дизайн на новия площад, който ще се оформи на мястото на сегашния паркинг на НАГ.
Ново озеленяване – концепция за допълнително озеленяване на зоната с възможност за засенчване на зоните за сядане. Разработване на концепция за адекватно активиране на „Дървото на Левски“ като интегрална част от това място и неговата памет.

След приключване на работилницата ще бъдат селектирани най-добрите и приложими проекти, които ще бъдат доразработени и реално изпълнени на терен.

Програма на събитието
Запознаване с мястото – 20.02, 16:00ч., пред НАГ
▪ Посещение на обекта заедно с екипа на Спаси София на 20.02.2020 от 16:00 часа, за да видят зоната, да се запознаят с контекста и да зададат въпроси.

Ден 1, 22.02.2020, начало: 09:30 ч.
▪ Регистрация 09:30-10:00
▪ Откриваща лекция 10:00-10:30 – презентация на извършените до момента проучвания и анализ на зоната.
▪ Работа по екипи 10:30 – ърбатонът дава възможност на участниците да развият своите концепции по поставените в това задание теми.

Ден 2, 23.02.2020, начало: 09.30 ч.
▪ Лекция на Нурхан Реджеб 10:00-10:30, place.makе – студио за градски дизайн и планиране
▪ Лекция на Адрияна Михайлова 10:30-11:00, Imp-act – агенция за градски инициативи
▪ Работа по екипи 11:00-17:00
▪ Представяне на резултатите: 17.00

‍⚖Жури ‍⚖
▪ арх. Здравко Здравков – главен архитект на гр. София;
▪ Борис Бонев – член на „Спаси София“ и независим общински съветник;
▪ арх. Анета Василева – съосновател на WhATA, преподавател в УАСГ;
▪ урб. Нурхан Реджеб – съосновател на студио place.make;
▪ арх. Доника Георгиева – съосновател на Ателие 3, преподавател УАСГ

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.