ДО

Дончо Барбалов
Зам.-кмет по транспорта

Даниел Евлогиев
Дирекция “Транспортна инфраструктура”

Екатерина Йорданова
Общински съветник

Зафир Зарков
Общински съветник

Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

относно монтиране на спирков навес и корекции на спирка “НСБАЛ по Онкология” с код 0764, по-известна като спирката пред метростанция Г.М. Димитров

Уважаеми дами и господа,

С настоящия документ предлагаме незабавно да бъде възложено проектирането и изпълнението на спирков навес на една от най-натоварените спирки на наземния градски транспорт в столицата, ползвана ежедневно от хиляди пътници.

Според официалните данни на Метрополитен, метростанция Г.М. Димитров е сред най-използваните в София с над 25 000 среднодневно натоварване. Огромна част от тях продължават пътуването си с наземния градски транспорт – предимно живущи, работещи и учащи в кварталите Студентски град и Дървеница в посока юг и кварталите Дианабад, Изгрев и Витоша в западна посока.

Същевременно, най-натоварената спирка в района на метрото – спирка  “НСБАЛ по Онкология” с код 0764, обслужваща линии №№88, 280 и 294 в посока Дървеница и Студентски град, е без спирков навес, който да защитава хилядите пътници, които ежедневно я използват. Средно дневно натоварване с пътници, спрямо последното официално проучване на ЦГМ, проведено през 2014 г. е както следва: А88 – 11624 пътника; А280 – 30265 пътнка; А294 – 6088 пътнка;

Затова предлагаме предприемането на следните мерки за подобряване на комфорта на пътуващите и привлекателността на градския транспорт:

  1. Поставяне на навес по цялата дължина на спирката, но не по-малък от дължината на един съчленен автобус (18 метра). Това ще защити пътниците от метеорологичните условия (слънце, дъжд или сняг) и ще прекрати сегашната практика пътниците да изчакват превозните средства в самата метростанция, след което да тичат по приближаващия се автобус. Освен чисто неудобство, това създава и условия за намалена безопасност в метростанцията.. Заради недостатъчната широчина на тротоара в зоната на спирката, предлагаме навеса да бъде поставен директно монтирана за конструкцията на вестибюла на метростанция Г. М. Димитров, а по дължина да бъдат поставени пейки за сядане.
     width=
  2. Корекция на спирката и пространството с цел увеличаване на пространството за пешеходците и пътниците. Широчината на спирката е не повече от 150-180 см, което е крайно недостатъчно за толкова натоварено с пътници и преминаващи пешеходци пространство. Това ги принуждава да се движат или изчакват автобусите директно на пътното платно, което създава множество опасности и неудобства. Същевременно заради недостатъчната дължина на спирковия джоб, автобусите редовно спират директно върху най-дясната от трите ленти за движение и не използват джоба.
     width=В тази връзка предлагаме спирковият джоб да бъде премахнат и за неговото място да бъде уширен тротоарът. По този начин наличното пространство ще бъде използвано пълноценно и ще се гарантира достатъчно място за пешеходците и пътниците чакащи автобус.

Двете предложени мерки не изискват нито голяма инвестиция, нито много време за реализацията им. Затова очакваме в най-къси срокове, компетентните органи в Столичната община да предприемат мерки за тяхното осъществяване. Смятаме, че решаването на този проблем ще даде положителен сигнал към пътниците на градския транспорт и ще докаже, че управляващите решават и не отлагат проблемите. С изграждането на уширен тротоар и особено спирков навес, условията за ползване на градския транспорт ще бъдат значително подобрени и хиляди софиянци ще оценят този жест.