Миналата седмица споделихме видео, на което се вижда как строителен работник на фирмата-изпълнител на строителните дейности по „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ невъзмутимо хвърля каменни блокове (б.а. Вероятно самите те представляващи част от археологическите останки) през високия над пет метра зид, като по този начин уврежда не само тях, но и археологическия слой, върху който те падат.

[fb_embed_post href=“https://www.facebook.com/spasisofia/posts/1608352322782776/“ width=“550″/]

Естествено, подобна практика е възмутителна, поради което се свързахме с Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата. Оказа се, че за територията на област София – град има само един инспектор, който освен това беше в командировка. Беше ни обяснено, че докато той не се завърне Министерството не можело да предприеме нищо.

„Обърнете се към органите на реда, ако смятате, че това действие застрашава човешки животи.“

ни беше обяснено от човека, вдигнал телефона на г-н Трайков (Александър Трайков е единственият инспектор по опазване на културното наследство за София-град). Когато отвърнахме, че не се застрашават човешки животи, но се руши активно културно наследство, отговорът беше: „Нищо не мога да направя.“. Да се чуди човек как ще опазваме културното наследство, ако г-н Трайков хване грип или излезе в отпуска…

Разбира се, посъветваха ни да пишем и до Министерството. Както всички знаем, българските институции изпитват почти фетишистка любов към бумащината. Изпълнихме заръката и внесохме сигнал до Инспектората по опазване на културното наследство с копие до г-н Вежди Рашидов – министър на културата и г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община.

В него (можете да го видите прикачен по-долу) настояхме за спешни мерки, които да гарантират не само, че допусналите подобно отношение към хилядолетната ни история ще бъдат санкционирани, но и че ще бъдат предотвратени подобни гротескни сцени в бъдеще.

unnamed (4)

Очевидно освен мятане на камъни върху останки, проектът включва и изграждане на помещения върху единствената оцеляла секция от Декуманус Максимус. Ето на това му казваме качествен проект…

Също така, информирахме медиите за този случай и очакваме реакция от тяхна страна. Време е институциите, занимаващи се с и влияещи на градската среда да престанат да се изживяват като събирателен пункт за използвана хартия и да станат активни в следенето и контрола на обектите, които извайват облика на столицата ни. Режимът “след дъжд – качулка” отдавна трябваше да бъде забравен.

Ще следим развитието на случая.

* Снимките и видеото ни бяха любезно предоставени от Ралица Енчева

[ddownload id=“516″]