“Граф Игнатиев” безспорно е една от най-емблематичните и любими на поколения софиянци улици в столицата. Централното ѝ разположение, магазините, типичните за София трамваи и фактът, че свързва най-големия парк със строгия център на града винаги са я правили предпочитана дестинация за пазаруване, разходка,  забавления и туризъм. На Графа, както всички я наричат, се намират и три от най-известните площади на София – Гарибалди, Славейков и Патриарх Евтимий (Попа).

Въпреки всичко това и неустоимия чар на улицата, днешното ѝ състояние е повече от трагично. Години наред Общината не полага никакви грижи и явно не се притеснява от факта, че в сърцето на града се образува една болезнена язва. Начинът, по който изглежда ул. “Граф Игнатиев” днес освен тъжен и недопустим, е и пример за това, че удобната, качествена и красива градска среда просто не е сред приоритетите на управляващите града. При това – напук на всякакви научно доказани теории и елементарна логика, че именно градската среда оказва съществено значение за това дали се чувстваме щастливи и добре на мястото, на което живеем.

Ремонт, но догодина

В почивния петъчен ден, нашият екип реши да направи фоторазходка по цялата дължина на улицата и да заснеме безобразното ѝ и дори опасно състояние. Припомняме, че още през 2013 г. се състоя конкурс за обновление на централните градски зони на София и ул. “Граф Игнатиев” беше един от основните акценти. Победилият проект, слава Богу, не включваше за пореден път кафяво-охра клинкерни павета, безумни фонтани и кичозна градска декорация. Важно е да се уточни, че практиката при провеждането на конкурси често показва, че избраната концепция или въобще не се реализира, или се преработва изцяло. Засега подобни индикации не са дадени, но винаги трябва да сме подготвени за подобно развитие на ситуацията. Гражданското общество успя да се пребори и срещу заложеното в първоначалния проект движение на трамвайните мотриси в един коловоз, което трайно щеше да осакати цялата трамвайна мрежа на София.

Проект за реконструкция на ул. Граф Игнатиев

Проект за реконструкция на ул. Граф Игнатиев

Въпреки че победителят беше обявен в началото на 2014 г., още тогава започнаха съдебни битки, тъй като се оказа, че комисията, която трябва да определи победителите, не е работила коректно, включително са изнасяни неправомерно данни за развитието на конкурса преди той да е завършил. Последната актуална информация към началото на 2016 г., показва, че в крайна сметка две от четирите централни зони на София ще получат финансиране от новата оперативна програма Региони в растеж, като за Зона 2, в която попада и реконструкцията на ул. “Граф Игнатиев”, ще бъдат заделени 21 млн. лева.

Дали и кога обаче това ще се случи, предстои да разберем. Досегашният опит показва, че Столична община е крайно мудна и безотговорна що се отнася до подобни проекти, а и кметът г-жа Фандъкова, вече успя да се оправдае по безумен начин, че ремонтът се отлагал, заради строителството на третата линия на метрото. С подобни аргументи обещани от много години обекти ежегодно биват включвани в програмите за инвестиции, но до тяхната реализация така и не се стига. Едно е сигурно – ул. “Граф Игнатиев” няма да бъде ремонтирана и през 2016 г.

Внимание: Опасно за пешеходци

Софиянци обичат риска, много го обичат. Само подобна констатация би обяснила факта, че все още има хора, които избират да минат по ул. “Граф Игнатиев”, въпреки че придвижването по нея е изпълнено с всякакви препятствия – плочки-изненади, хвърлящи кал и вода във всички посоки, дупки, пропаднали шахти, всякакви стърчащи метални елементи, контейнери препълнени с боклук, хаотично разположени рекламни пана и т.н.

В борбата за собственото си оцеляване и то в самия център на София, пешеходецът има два избора – или да ходи на пръсти, внимателно планирайки всяка следваща стъпка, или ако е по-ербап човек, да махне с ръка и да се впусне смело в приключението, без да го интересуват счупени крака, изкаляни обувки и дрехи, или дори евентуална контузия от преминаващ, въпреки забраната, автомобил.

Не поглеждай нагоре

Както вече споменахме, ул. “Граф Игнатиев” е една от най-емблематичните улици на София, а по нея са разположени някои от най-прекрасните примери за красива архитектура от края на XIX-ти и началото на XX-ти век. Въпреки че част от тези сгради вече са реновирани, загледани в краката, за да не се пребием, често не поглеждаме нагоре, за да оценим тяхната красота. Когато обаче го направим, отново се сблъскваме с въпиеща мизерия, като това най-ясно се вижда върху най-знаковата сграда по цялата улица – бившия Нотариат, сега част от сградния фонд на Софийски районен съд.

Надраскана с графити до втория етаж, с налепени стотици плакати, листовки и други боклуци, сградата – паметник на културата отразява и съответства изцяло на начина, по който изглежда цялата ул. “Граф Игнатиев”. Изживяващите се за артисти-вандали и агресивно лепящите рушители не са пощадили нито една сграда и вход, а част от магазините ги спасява само упорития инат на собствениците да мият и боядисват непрекъснато.

За съжаление не са пощадени изрисуваните електротабла, които бяха едно от малкото нормални и красиви неща по Графа. Друг е въпросът, че по принцип мястото на подобни електротабла едва ли е на тротоара.

Сляп, глупак или в кола?

Безобразното състояние на толкова важна и централна улица на София няма как да остане незабелязано от тези, които се “грижат” за града ни. Буди крайно недоумение защо хора, които имат властта и инструментите да се справят с тези проблеми, продължават да ги игнорират или просто въобще да не си дават зор да се разрешат по-бързо. Очевидно те са или глупави, или слепци, или просто не слизат от служебния автомобил и живеят в един собствен, паралелен свят, в който единственото, което има значение, е приоритетността на автомобилите и от време на време някоя детска градина. Между другото, по ул. “Граф Игнатиев” е разположено и едно от най-важните трамвайни трасета на София. Въпреки това, дори нищо неразбиращ от трамваен транспорт човек би отронил сълза при вида на клатушкащи се, скърцащи, тракащи и тропащи трамвайни мотриси, оставящи притеснително съмнение, че всеки момент ще се разпаднат заради релсовия път, който вече е започнал да прилича на пейзаж от Астраханъ.

С подобна инфраструктура, но най-вече с подобно отношение, София добър за живеене град няма да стане. Очевидно не е ясно, че колкото по-приятен и удобен за ходене е един град, толкова по-добре се развива бизнесът, толкова повече туристи идват и толкова по-щастливи се чувстват жителите му. Няма да се уморим да повтаряме, че само и единствено целенасочена, смела и качествена политика за приоритизация на градския транспорт, създаването на повече пешеходни зони и трасета за велодвижение биха могли да спасят града ни от хаотичния автомобилен капан, в който е попаднал.

Колкото и да се натяква, метрото не е панацея за проблемите с мобилността, но въпреки това фактът, че го има би могъл да позволи управляващите града да пристъпят към затваряне на част от улиците в центъра за автомобили и превръщането им в пешеходни. За съжаление и тук сме свидетели на отдавна повтаряна мантра, която цели да ни убеди, че мерки и решения, които работят навсякъде по света, само в София не са приложими, защото “ние сме по-специални”. Всъщност, защо ли се учудваме – в София има три пешеходни улици, коя от коя по-чудесен пример за некомпетентно и безотговорно управление:

  • Граф Игнатиев и Пиротска – разпадащи се, опасни, кални и неподдържани улици, които разчитат на славата си от едно време, а не на текущото им състояние, за да привличат пешеходци;
  • Витоша – боза от клинкерни павета, пъпката на Диков, безобразен хаос и липса на контрол на заведенията и техните маси, мърляво и некачествено строителство.

Трябва промяна на този начин на мислене и управление и то тази промяна е нужна сега, защото София отдавна вече изостава не само от западноевропейските столици, но и от всички балкански, дори Прищина

A как можеше да бъде…

Граф Игнатиев е типична градска улица, която може да бъде причина за гордост, а не срам, както е в момента. Въпреки че се възлагат надежди това да се случи след чаканата от дълго време реконструкция, остава съмнението не само по отношение на качеството, но и по отношение на начина, по който ще бъде поддържана улицата след ремонта. И тук отново опираме до един от най-сериозните проблеми в Столична община, а именно, че там просто липсва каквото и да е чувство за отговорност към жителите на града и средата, която те обитават. Затова докато се ядосваме на поредния некачествен ремонт, изпълнен по безобразен начин и Бог знае с колко откраднати пари, докато ни пресъхват устите от повтаряне за нуждата от превръщането на София в град за хората, а не за автомобилите, ни остава само да гледаме какво правят всички около нас, да цъкаме с език и да се питаме – ние ли сме най-прости на този свят, че само тук нещата не могат да се правят както трябва?