Владимир Енчев

Архитект

Какво искам да променя в София:

Градската тъкан

Професионална биография

Казвам се Владимир Енчев. Завърших архитектура във ВСУ “Любен Каравелов”. Започнах професионалния си стаж през 2014 г. година в студиото на арх. Атанас Панов – “LP Group”. Помагал съм в проектирането на значими за София сгради с търговски, жилищни и обществени функции, получили приза „Сграда на Годината“.

Участвах в международния архитектурен конкурс „Ryterna Modul“ за Сглобяеми Модулни Къщи, като през 2016 г. спечелих второ място с тема „Ресторант за бързо хранене в Шауляй, Литва“, а през 2018 г. – трето място на тема „Малки градска къща в предградията на Вилнюс, Литва“.

През 2021 г. основах собствено архитектурно бюро – WeArch.

За каква София работя?

Работя за София на хората. Градът ни е пълен с прекрасни, но занемарени места, рушащи се архитектурни паметници и улици, превзети от автомобили. С малко усилия можем да разгърнем потенциала на София и да я превърнем в град, в който да живеем добре.

Проблемът с прогресивно нарастващия брой автомобили е сериозен и едно от решенията би било да стимулираме използването на транспортни алтернативи като карането на колело. Поетапната реализация на обособени трасета по главните пътни направления към центъра, които да се свържат с вече съществуващата велосипедна инфраструктура и със зелените коридори на София, са следваща стъпка за справянето с него.

Трябва да приветстваме зелената политика на ЕС и активно да се включим в изграждането на достъпна среда, като започнем с освобождаването на незаконно усвоените тротоари от заведенията, и да ги върнем обратно на хората. Бих работил за премахване на силното визуално замърсяване от рекламни табла, постери, билбордове, климатични инсталации и всичко друго, предизвикващо шум и потискащо същината на градската тъкан.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Да изградим достъпна среда
  • Да опазим архитектурното наследство
  • Да се преборим с визуалното замърсяване

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден съм във Видин и като дете на Дунава, обичам реката и водните спортове. През юношеските години успях да си извоювам няколко медала, като част от местния клуб по кану-каяк. В свободното си време се наслаждавам на стари грамофонни плочи и компанията на близки приятели. Уикендите ги оползотворявам с преходи в планината, а отпускът използвам за практикуване на архитектурен туризъм из европейските столици.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.