Таня Пенева

Мениджър операции

Какво искам да променя в София:

Искам София да бъде град, който се развива с бързи темпове, а не е застинал в безвремие, град който не забравя историята си, но и гледа устремено напред към бъдещето.

Професионална биография

Казвам се Таня Пенева. Завърших своята бакалавърска степен в специалност “Публична администрация”, а след това придобих и магистратура „Регионално развитие“. Имам близо 10 годишен опит в публичната сфера, придобит в работата ми като експерт в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и Комисията по превенция и противодействие на корупцията. 

Моят път в Спаси София започна още през 2019 г. и то в един доста специален ден – бях застъпник на местните избори. Енергията, която ме зареди в този ден беше достатъчна, за да реша, че това е моето място и това са моите хора. През последните 4 години бях доброволец, изпълнител, ръководител и всичко останало, което беше нужно, за да израстне Спаси София. В момента ръководя направление Операции, като отговарям за оптимизацията и реализацията на процесите в организацията. 

За каква София работя?

Вярвам, че София трябва да бъде град с прозрачно управление, което работи в интерес на гражданите, а от своя страна гражданите трябва да бъдат стимулирани да взимат по-активно участие, възползвайки се от механизмите за граждански контрол. 

Омръзнало ми е градът ни да бъде заложник на частния интерес на определен кръг “наши хора”, докато повечето столичани получават огризките от уж “общото благо”. Трябва да бъде сложен край на тази несправедливост, която безмилостно ограби (и продължава да ограбва) София от истинско развитие. 

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Истинско прозрачно и отворено управление, с пълна дигитализация на документите и дейността на Общинския съвет
  • Създаване на ефективни механизми за граждански контрол 
  • Въвеждане на граждански бюджет

Нека ти разкажа повече за себе си

Израстнах в кв. Иван Вазов, след което по стечение на обстоятелствата живях доста години в различни части на София, което истински отвори очите ми за проблемите на софийските квартали – занемарена инфраструктура, оскъден транспорт, занижено почистване и др. Нередовният транспорт, с които пътувах всеки ден до работа, предизвика и първата ми проява на активен гражданин (далеч преди да бъда част от Спаси София) – серия от писма към ЦГМ с настояване за повече автобуси по автобусна линия 11. 

Отделях голяма част от свободното си време за Спаси София, а след като станах част от постоянния екип все по-рядко да ми остава време за пътувания и преживявания с приятели. Определено най-запомнящо се за мен беше посещението на живо на състезание от Формула 1 в Испания, спорт на който съм фен още от ранна детска възраст покрай баща ми. 

Визия/Мечта 

С риска да звучи банално – мечтата ми е София да няма нужда от “спасяване”.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.