Росица Николова

Архитект

Какво искам да променя в София:

Бюрокрацията, градската среда и уважението към археологията

Професионална биография

Казвам се Росица Николова. Избрах семейната традиция в архитектурата (баща ми е архитект, неговият баща също беше архитект). Завърших бакалавърска степен инженер-архитект и магистърска степен архитект във ВСУ „Любен Каравелов“ в София.

В професионалния си път натрупах опит и умения в управление на целия процес в инвестиционното проектиране – от малки проекти за еднофамилни сгради до големи като винарски комплекс с производство, хотел и реставрация на сграда с над 200-годишна история на брега на река Дунав.

През 2021 г. стартирах собствено архитектурно студио „АрхиРо“ и започнах да работя като консултант по част архитектура към фирма за независим строителен надзор. Това ми дава още по-широк поглед над ежедневно променящата се нормативна уредба, проблемите с администрацията и целия инвестиционен и строителен процес.

Понастоящем съм и експерт към архитектурната комисия на Столичен общински съвет.

За каква София работя?

Искам да живея в европейска София, в която кварталите са с приоритет, а към центъра подхождаме с уважение и пазим културно-историческото си наследство. Работя ежедневно за една по-подредена, по-качествена и по-удобна градска среда. Пример са конкретните проекти за монтажни паркинги: целта е решаването на проблема с малкия капацитет за паркиране, освобождаване на пространства от автомобили, постигане на по-приятна градска среда и не на последно място – по-голяма безопасност за всички участници в движението.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Работеща администрация с пълна дигитализация на процесите, облекчаване на процедурите и намаляване на корупцията
  • Асфалтирани улици с тротоари и осветление в кв. Кръстова вада
  • Градинката пред хотел Рила

Нека ти разкажа повече за себе си

Израснах в кв. Лозенец и обожавам центъра на София с всички малки улички, стари сгради и пешеходни пространства. Много ми се иска пак да върнем славата на София и да може гордо да кажем „София е моят Рим“. Имаме уникално културно наследство – това е друга моя страст, а и мисия като професионалист.

Обичам да пътувам в и извън България – това винаги ме зарежда и се връщам с нови сили. Адреналинът е това, което ме описва най-добре: леко луда глава съм; всичко свързано с полети, самолети, парапланер или парашутизъм е точно за мен.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Нека живеем с поглед към бъдещето, за да оставим един по-устойчив свят!

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.