Никола Калудов

Програмист

Какво искам да променя в София:

Искам всичко нужно в града, да се намира на 15 минути разстояние

Професионална биография

През 2020 г. завърших Компютърни науки в University of Manchester с пълно отличие. По-голямата част от колегите ми българи останаха в Англия или продължиха кариерите си в други европейски страни. Аз обаче, воден от чувство за дълг към обществото, сред което съм отраснал, реших че ще бъда най-полезен у дома, където проблемите са много, а хората – все по-малко.

Понастоящем работя в екип от страхотни IT експерти във VMware, където започнах като стажант през 2020 г. Щастлив съм и че имах възможността, толкова рано в своята кариера, да презентирам визията и работата на екипа ни по един от последните ни проекти не само пред колеги в София, но и на онлайн конференция на Cloud Native Computing Foundation (CNCF), както и на вътрешната конференция на VMware в Сан Франциско.

За каква София работя?

Работя за София, която да придобие уредеността и удобството на модерен, развит западен град и същевременно да запази своята уникална култура и идентичност. Моята визия е градовете се поддържат от усилията на високообразовани и мотивирани млади хора, именно затова съм част от екипа на Спаси София.

София трябва да бъде пример, към който останалите градове да се стремят, което понастоящем не е така. Дори обратното – често виждаме примери как в други краища на страната успяват да постигнат основни неща, с които София все още се затруднява.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Лесна достъпност до всички точки на града с разнообразни видове транспорт
  • Разширяване на пространствата за разходки, спорт, отдих, игра
  • Оптимизиране на градските процеси чрез дигитализиране и повече анализ на данни

Нека ти разкажа повече за себе си

Родом съм от Ямбол, откъдето идва носталгията ми по кратките разстояния, пешеходните зони и местните общности. Избрах да живея в София, заради любовта ми към планината и интереса ми към големи, метрополитни градове. Харесва ми как животът тук никога не спира, постоянно има събития, на които да отидеш, и места, които да посетиш. Хората са разнообразни, активни и амбицирани.

От дете имам страст по видеоигрите и технологиите. Напоследък започвам да се интересувам от по-социални форми на забавление, като настолни игри. В свободното си време ходя на фитнес, чета или слушам книги и аматьорски се занимавам с музика.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Мечтата ми е един ден да няма нужда от Спаси София, защото всеки ще се грижи за мястото, където живее, а общината ще се грижи за гражданите, защото гражданите ще бъдат общината.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.