Мартин Захариев

Програмист

Какво искам да променя в София:

Дигитализацията, Транспорта, Междублоковите пространства в кварталите

Професионална биография

Интересът ми към точните науки, в частност математиката и информатиката, помогнаха за приемането ми в Софийската Математическа Гимназия, а впоследствие и в един от водещите технически университети в Германия – Karlsruhe Institute of Technology. Още в гимназиалните си години успях да натрупам професионален опит, започвайки като стажант в Mindfusion LLC. Там успях да получа страхотен първичен тласък на своите умения като младши програмист в една високодинамична технологична и многоезикова среда.

След няколко години в Германия и благодарение на контактите, които създадох там, реших да се върна в България, където започнах работа в adesso Bulgaria – един от водещите работодатели в IT сектора в Германия.

За каква София работя?

Дигитализацията на процесите в общината е взаимноизгоден процес – улеснява работата както на общинската администрация, така и на гражданите. Също така, тя е и един от основните начини да се предотврати заобикалянето на правилата и законите. Работя за една дигитализирана София.

За мен градският транспорт и мобилността на един град са като кръвоносната система на човека. Без тях не можем да говорим за градска среда, подходяща за личностен, социален и икономически просперитет. Работя за София, в която придвижването е бързо, екологично и комфортно.

Големите паркове и градини се намират основно в централната част на града. В София има възможност да се обособят още десетки зелени квартални пространства, като места за спорт, разходка или почивка. Работя за София, която има поне по един парк във всеки квартал.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Свързването на София с населените места от агломерацията чрез градска железница.
  • Пълна дигитализация на услугите на общината – документи, записвания, изискване на информация, регистрации, справки.
  • Елиминиране на калните междублокови пространства и последвалите хаотично паркиране в кал и разнасяне на прах по улиците и тротоарите.

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден съм в София през 1998 г. От малък имам интерес към математиката и инженерните науки. Така съм и до ден днешен – инженер до мозъка на костите си.

Другата ми страст е спортът – в гимназията играех баскетбол, сега обичам да карам колело, да се разхождам в планината и да карам ски.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да покажа на хората, че моята представа за София не е утопична, а напълно изпълнима и реалистична.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.