Кристиян Христов

Строителен инженер

Какво искам да променя в София:

Качествена среда и условия за достоен живот

Професионална биография

Казвам се Кристиян Христов. Завърших висшето си образование в УАСГ, след което заминах за Мадрид по програма към Политехническия университет в града. Професионалното ми развитие продължи в Испания, но по ирония на съдбата започнах работа по голям инфраструктурен проект, който ме върна в България – модернизацията на железопътната линия София-Пловдив. През последните 5 г. участвах в множество проекти за развитието на градовете в България като Генерален план за организацията на движението (ГПОД) на Ловеч и Септември. Най-голямото предизвикателство за мен бе да съм част от екипа по разработването на Визия за София по направление Транспорт.

За каква София работя?

Искам София да бъде добрия пример в България с мерките, които предприема в областта на устойчивата градска мобилност и качествената, зелена и чиста среда за живот. Разработки на Спаси София като тази за Монтажен паркинг в Младост имат страхотната възможност да бъдат приложени на много места в града и трайно да бъде решен проблема с паркирането. Безкомпромисният контрол на ремонтите и проектирането на качествена инфраструктура за хората, включително всеобхватната веломрежа, са други от неотложните мерки, от които София има нужда.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Проблемите и хаоса с паркирането в целия град
  • Липсата на качествена и обширна велосипедна инфраструктура
  • Градският транспорт да бъде предпочитано средство за придвижване от всички

Нека ти разкажа повече за себе си

Обожавам Борисовата градина и всички възможности за отдих и спорт, които предоставя. Страстта ми към природата и планината се зароди отдавна и в ученическите ми години нямаше зимен уикенд или ваканция, които да не прекарам в каране на ски по „Лалето“.

Заради любовта си към моторните спортове и особено Формула 1 съм посещавал състезания на почти всички писти в Европа. Определено най-запомнящото се преживяване беше състезанието на пистата Сузука в Япония през 2015 г. Тогава за първи път се возих на влакове Shinkansen, пътуващи с 300 км/ч.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Заедно да превърнем София в един модерен, подреден и зелен европейски град, с който всички да се гордеем.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.