Иван Караджов

Архитект

За каква София работя?

Казвам се Иван Караджов.Като архитект знам, че всяка проектирана от мен сграда е част от публичното пространство и има силата да го трансформира в положителна посока. Именно затова ще се посветя на подобряване на цялостния облик на града, превръщайки градската среда в красиво, удобно и безопасно място за живот.

В работата си отделям изключително голяма роля на смислени концепции и изработването на проектите в най-малък детайл, за да се осигури максимално високо качество. Това искам да гарантирам и в София – качествени ремонти, изпипани до най-малката подробности, базирани на взискателни стандарти.

Време е да спрем порочната практика на #РемонтНаРемонта и градът да функционира в услуга на хората.

Роден съм през 1983 година и имам спомени за стария облик на града. За мен е важно да се запазят историческите сгради и културните паметници, за да се съхрани духът на стара София.

Защо мога да го направя?

Завършил съм ТУ Мюнхен, като съм учил по класическата немска програма за архитект. Натрупал съм опит в международни архитектурни студиа в Лондон и Мюнхен. Работил съм върху различни по големина, вид и сложност проекти, както в жилищното и офисно проектиране, така и в изработването на проекти за обществени сгради. Печелили сме престижни награди, включително и за опазване на културното наследство.

През 2012 година станах пълноправен член първо на Баварската камара на архитектите и впоследствие на Камарата на архитектите в България, с което притежавам пълна проектантска правоспособност и в двете държави.
Паралелно с реалната архитектурна практика, през 2011 година започнах преподавателска дейност в факултета по архитектура към ТУ Мюнхен към катедра “Проектиране и конструиране”.

След 15 години на усвояване, практикуване и преподаване на архитектура в Германия и Обединеното кралство взех решение да се прибира в родния град София през 2017 година и да основа собствено архитектурно студио, в което да пренеса събрания професионален и житейски опит.

Нека ти разкажа повече за себе си

Голям почитател съм на градския живот в цялата му съвкупност. Където и да съм по света, можете да ме намерите в някой музей или галерия, театър или градски фестивал.

От малък прекарвах много време в градския транспорт кръстосвайки из София и се впечатлявах от сградите около мен. Още тогава, между Надежда, Центъра и Дървеница, се роди желанието ми да бъда архитект.

Спортът винаги е бил част от живота ми като през годините съм тренирал тенис и плуване. През последните години открих нова спортна страст в залата по кросфит.

За мен пътуването е начин за намиране на нови професионални вдъхновения и възможност да се занимавам с фотография.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.