Християн Христов

Студент по архитектура

Какво искам да променя в София:

Искам столицата да се превърне в символ на едно добре структурирано и устойчиво градско развитие, което взима предвид локалните особености, дадености и традиции.

Професионална биография

Завърших архитектура в Университета за приложни науки в Карлсруе, Германия. Като част от обучението си там работих като практикант в три международни архитектурни фирми, където участвах предимно в архитектурни конкурси с частен и обществен характер. След това като архитект разработвах предпроектни предложения в рамките на архитектурни конкурси за обществени и жилищни сгради.

В момента завършвам дипломния си проект по специалност архитектура в Техническия университет във Виена, Австрия. В него правя задълбочени анализи и давам предпроектно предложение за строителство на нова сграда на Националния исторически музей в центъра на София, както и за облагородяване и преустройство на околните пространства и транспортните връзки. С проекта целя изграждането на едно визуално разпознаваемо архитектурно решение, което да предложи един нов дом за разказ и работа с българското минало. Важна част от проекта е не само синхронизирането на българските с централноевропейските съвременни тенденции в музейната дейност за гъвкавост и интерактивност на изложбените пространства, а също и добавянето на допълнителна стойност към градската среда на столицата.

За каква София работя?

Като визитна картичка на страната ни, желая столицата да се развива в съответствие на нуждите на жителите ѝ. Опазването и разширяването на зеленото богатство ще подсигури едно устойчиво климатично и социално развитие. От друга страна работя за преустройството, повишаването на достъпността и разнообразяването на обществените градски пространства. Крайната цел е да се подобри столицата както за жителите ѝ, така и за посетителите на града.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Изграждане на пешеходна и транспортна свързаност в рамките на площад „Възраждане“
  • Разработване на разпоредби и решения за осигуряване на безопасна, приобщаваща и зелена градска среда
  • Спиране на ремонта на ремонта

Нека ти разкажа повече за себе си

Обичам да пътувам на непознати места и така да събирам преживявания и разбирам по какъв начин различните държави и техните градски структури дават приложни решения на градоустройствените си и социални проблеми. Допълнително към това отделям и време за рисуване, скициране и графичен дизайн. Обичам също да спортувам, при възможност навън, като от малък играя баскетбол, тенис на маса и тенис на корт, а напоследък преоткривам и полезните ефекти от джогинга.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.