Добри Йонев

Юрисконсулт

Какво искам да променя в София:

Искам София да има повече велоалеи, Витоша, която е достъпна за спорт и туризъм, както и възстановяване на всички минерални бани и превръщането на София в спа и балнеолечебна дестинация.

Професионална биография

Казвам се Добри Йонев. Роден и израснал съм в София и по-точно в квартал Княжево, с който съм неизменно свързан. Детските и ранните си училищни години прекарах в много игра на вече за жалост несъществуващите боянски полета, ливади и блата. След заършване на моето средно образование в Италианския лицей заминах да уча право в Freie Universität в Берлин.

През 2013 г., след успешно положен първи държавен изпит, се дипломирах успешно. Последва двугодишна специализация в Berlin School of Economics, където специализирах в областта на международното корпоративно право и финанси и работих едновременно в бутикова кантора.

През 2016 г. започнах подготовка за придобиване на юридическа правоспособност в Германия, която завършва с полагането на втори държавен изпит. Подготовката трае две години, през които специализирах и работих в отделни институции – районен съд Шьонеберг, районна прокуратура, в местния сенат по благоустройство и градско развитие, в адвокатска канторa, както и прекарах известно време в Канбера, Австралия работейки за Attorney-General’s Department . След успешно полагане на изпита за юридическа правоспособност в Германия, изкарах и същия и в България.

В края на 2018 г. се върнах в България, където започнах работа в IT кантора – UnitedLex. Работата ми е свързана основно с предоставяне на юридически услуги в Германия касаещи правото на информационните технологии, преглед на софтуерни договори и киберсигурност.

За каква София работя?

Искам да живея в град, в който да имаш нормални улици, тротоари, достъпни спортни площадки, приветлива градска среда, качествени административни услуги е правило, а не изключение.

Искам в София да доминира визионерството, експертността, а не апатия, посредственост и малодушие.

Искам в София да има ясни правила, които се приемат при ясни критерии и при изрядно нормотворчество. В екипа на юристите в Спаси София работим именно по това – да създадем един предвидим, качествен и балансиран подход при изменението на нормативни актове. Ярък пример за такъв тип действие е работната група, част от която бях и аз, за промяна на правилата за премахване от употреба моторни превозни средства. Нашите предложения бяха приети без забележка и в момента процесът по премахване на изоставени автомобили е много по-бърз, ефективен и в обществен интерес.

Три конкретни казуси, които искам да реша:

1) Велоалеи

По отношение на придвижването в градска среда с колело София е пример за лошо управление и планиране на вело инфраструктура. Веломрежата в града обхваща само 66 км, много често е дефектна и не отговаря на стандартите за безопасност, както на колоездача, така и на останалите участници в пътното движение.

Искам това да се промени и София да разполага с добре свързана и комуникативна мрежа от велоалеи, които да се безопасни и да дават възможност за лесно придвижване в града от една част до друга.

Също така бих искал София-град да бъде по-добре свързан с веломрежа със със съседните населени места от София-област и Перник.

2) Витоша, която е достъпна за спорт и туризъм

Достъпът на Витоша отдавна е ограничен до това да се отиде с кола или нередовен градски транспорт. Лифтовете – Княжевски и Драгалевски са все така утопия, а единственията работещ – Симеоновския е в такова плачевно състояние, че е въпрос на време и той да преустанови работата си. Дълги години Витоша е превърната в заложник на частни интереси, спорни концесии и неуредици, които са в ущърб на общия интерес на всички софиянци – достъпна планина за отдих и туризъм.

3) Развитие на минералните извори в София

София разполага с уникален природен ресурс в лицето на минералните води, които текат под земята. Този ресурс не е използван по никакъв начин за благото на софиянци и гостите на града. Централната минерална баня е музей, вместо баня. Баните в Овча купел и Княжево са в разруха. Не се правят никакви опити да се надгради и осъвремени материалната база, която да помогне София да стане спа и балнеолечебен притегателен център.

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден и израснал съм в Княжево. В детските си и юношески години обичах да тичам и играя свободно по вече несъществуващите Боянски ливади и полета, да играя компютърни игри, както и да посещавам мачове с дядо ми на моя любим отбор Славия София. След като прекарах около 10 години учейки и работейки в Германия, където се запознах и със съпругата ми, през 2018 реших да се върна в България.

В свободното си време обичам да спортувам. Преди бях много запален по футбол, но от няколко години се преориентирах в триатлона, който ми дава перфектният баланс между работа и хоби и ме кара да развивам умения като издръжливост, постоянство и непрестанна битка със себе си. Обичам да играя тенис на маса, като съм имал възможност в училищна възраст да тренирам известно време и да бъда даже капитан на училищния ни отбор.

От малък са ми страст ските и планината, както и морето и водните спортове като уинд- и кайтсърфа

Понякога коментирам като анализатор по телевизията мачове от Серия „А“ и по-специално на отбора на Рома.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.