Алтан Пиров

Дизайнер

Какво искам да променя в София:

Имиджа на алтернативните начини на придвижване

Професионална биография  

От 6 години работя като дизайнер на cockpit системи (дигитални табла) в една от водещите световния компании за автомобилна електроника – Visteon. Участвам в разработването на модели за Mercedes, AMG, Ford, VW. Истинско удоволствие е да бъда част от разработването на автомобилите от бъдещето.

За каква София работя? 

След 6 години в автомобилната индустрия, осъзнавам че колите имат както предимствата, така и недостатъци, особено в големите градове. Проблемите, които София има с автомобилите – замърсяването на въздуха, липсата на паркоместа, задръстванията и неефективаната организация на движението, са в голямата си част и тези, с които искам да се боря. Работя за София с приоритизиране на алтернативните начини за придвижване и възвръщане на имиджа им пред софиянци. 

Като дизайнер, разглеждам София като проект с основен фокус преживяването на хората вътре в него. Искам да допринеса за начина, по който гражданите и туристите се ориентират в заобикалящата ги градска среда и начина, по който се информират за случващото се в нея.

3 конкретни казуса, които искам да реша 

  • Казус 1: Решаване на проблема с липсващ пешеходен преход, особено затруднен в дъждовно и зимно време, между спирките на бул. България и ул. Васил Стефанов, свързваща кварталите Манастирски ливади – изток и запад
  • Казус 2: Указателни табели за паркинг до метрото
  • Казус 3: 

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден съм през 1995 г. и съм израснал в кв. Борово. Впечатлен от заплатите на програмистите още като тийнейджър, избрах да кандидатствам в една от най-добрите гимназии по електроника – „Джон Атанасов“. Бях приет в специалност „Системно програмиране“. Програмирането не ми допадна, но някои от предметите разпалиха нова за мен страст – тази към дизайна. 

Продължих образованието си в „Нов български университет“ със специалност „Мултимедия, компютърна графика и дизайн“. Първите 2 години бях съосновател в серия от start up-и, които се борихме да защитим в Indigogo, Rinker’s challenge и други платформи за финансиране.

Сред хобитата ми се нареждат видеоигрите, с особен афинитет към градоустройството (Cities: Skylines). Обичам да карам велосипед не само като начин за придвижване, но и като спорт, особено в планината.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да живея в достойна европейска столица, която да не бъде отрицателен пример, а пример за подражание.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.