Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии. Именно това е документът, който не позволява изграждането на BUS ленти по протежение на булеварди с по-малко от три ленти за движение в посока.

Знаете ли че…5 години не стигат на Столична община да инициира промяна в тази наредба. За сметка на това, всяка година чуваме обещания, че това ще се случи. Талантът на софийските управници да ни поднасят едни и същи „революционни“ идеи всяка година със сигурност напомня за лафа за претопления обяд. Въпросът е докога ние, гражданите на София, ще търпим да ни правят на глупаци. 5 години една промяна, която значително би облекчила градския транспорт, не може да бъде приета. 5 години, зам. кметът по транспорт Любомир Христов, гл. арх. Петър Диков и други видни представители на общинската фауна ни обясняват как аха-аха да се промени наредбата и стотици километри нови BUS ленти щели да залеят града.

Untitled-7

Ако за нещо толкова елементарно, което изисква само малко проява на инициативност от страна на Столична община, се налага да чакаме 5 години, какво следва да очакваме за други важни проекти? Всъщност имам отговор, който ще дам под формата на въпрос: От колко време се започва пробива Данаил Николаев, трамвая до кв. Дървеница, разширението на бул. Тодор Каблешков, продължението на трамвая от кв. Дружба до кв. Младост? Дългосрочна визия, цялостен подход, стратегическо мислене, все неща, с които явно общинарите много се гордеят, тъй като ги повтарят без спиране, но е повече от очевидно, че за тях това са просто думи без смисъл. Десетки, а може би стотици проекти стоят забатачени с години и най-често проблемът пред тяхното осъществяване не е липсата на пари. Управленският капацитет в Столична община определено не е на висота, но заради това страдаме всички ние, а тези, от които зависи това да се промени (б.а. кмет и общински съвет) не изглежда да осъзнават проблема.

Предполагам, че няма да съм единствен, като кажа, че на мене ми е писнало от оправданията на представителите на Столична община. Все им пречи някоя наредба, все им пречи някое гражданско сдружение, все има пречи някой частник, а понякога дори самите те си пречат. Писнало ми е едни и същи неща да се повтарят всяка година, но още повече ми е писнало медии и гражданско общество да не търсят сметка за неизпълнените обещания. Защото ние, като общество сме виновни, че търпим всичко това. Ние сме виновни, че допускаме некомпетентни хора, които не обичат София да управляват града ни.

Това не е политическа статия, това не е атака срещу г-жа Фандъкова, това е израз на моето отвращение към този порочен начин на работа. Не ме интересува дали ще ни управлява сегашната кметица или някоя маймуна. Важното е този, който е на власт да си върши работата. А 5 години да не можеш да промениш една наредба и да отпушиш градския транспорт на София НЕ Е вършене на работа.

Читателите на Спаси София могат да бъдат сигурни, че заедно с останалите членове на екипа ще положим максимални усилия този проблем веднъж завинаги да бъде решен. Готови сме за битка с административната импотентност и липса на отговорност. Ще настояваме Столична община да положи необходимите усилия тази наредба да бъде променена, нещо за което горещо ни беше говорено от 2010 г. Дойде време гражданското общество да си потърси обещаното!!!