От самото си създаване Спаси София предлага на Общината прилагане на доказали се мерки, целящи повишаване на ефективността и привлекателността на градския транспорт в София: обособяване на нови БУС ленти, автономни коридори за трамвайния транспорт, въвеждане на почасов билет насърчаващ прекачванията и др. Реализацията на всичките тези ефективни мерки щеше да струва по-малко от един милион лева, но Общината изглежда няма намерение, нито идея как да подобри условията за пътуване, освен като закупи нов подвижен състав с подарени от Европа пари.

Ако Общината, в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по транспорт Любомир Христов и директора на ЦГМ Симеон Арнаудов, бяха приложили поне част от тези решения, може би една малка корекция в цената на билета щеше да е основателна, но увеличение от 60% е недопустимо без първо да се предостави на пътниците една осезаемо подобрена транспортна услуга.

С увеличаването на цената на билета ЦГМ и Общината ще доведат до пореден отлив на пътници и зачестяване на гратисчиите в мрежата и то във време, когато половин София е блокирана заради строителството на метрото и насърчаването на ползване на градски транспорт е задължително. Ежегодното намаляване на броя превозени пътници, въпреки разрастването на метрото, е доказателство, че решенията, които Общината взима, независимо дали са базирани на “анализите” на ЦГМ или не, са пагубни за обещанието да се направи градският транспорт по-привлекателен, достъпен и използван.

Заради това решихме да изброим десет причини защо покачването на цената на билета с цели 60% е необосновано, нелогично и контрапродуктивно за софиянци.

билет
list-lilavo

1. Не се предлага никакво подобрение на услугата срещу увеличението на цената от цели 60%.

Гражданите се умориха почти 10 години да чакат интегрираната билетна система за електронно таксуване. Междувременно всеки, който не ползва карта, трябва да плаща за всяко прекачване. Почасови билети, позволяващи неограничено прекачване, има отдавна в почти всички европейски столици, включително Белград и Скопие, докато в София то все още се санкционира. Увеличаването на цената на единичния билет задължително трябва да се случи след въвеждането на удобен за всички почасов билет.

2. Увеличението идва във възможно най-неподходящия момент

Цените на горивата са ниски, а голям брой възлови кръстовища са затворени заради строителството на метрото. Сега е моментът за кампания за сваляне на колкото се може повече хора от личните автомобили и качването им в градския транспорт, за да се избегнат задръстванията в целия град. А покачването на цената на билета ще доведе до обратното – отлив на пътници.

3. Значителна част от градския транспорт в София е бавен, занемарен и неадекватен

По-голямата част от подвижния състав все още е стар и неудобен, трамвайните трасета са опасни и неподдържани, пътниците са принудени да чакат дълго, често на необазопасени спирки без навеси, а броят на линиите непрекъснато намалява. Само 20 трамвая от над 270 са нови, а от близо 700 автобуса, все още твърде малка част са нови.

4. Първо осезаеми подобрения на градския транспорт и чак след това увеличение.

Покачването би било оправдано едва, след като хората почувстват продължителни подобрения и започнат да си връщат доверието в градския транспорт. Общината няма право да поставя гражданите пътуващи които не ползват градския транспорт ежедневно пред неприемливи варианти: да си купуват карта, която не им е изгодна, или да пътуват с личен автомобил, или такси. В такъв случай не би трябвало да е изненада, когато това увеличение предизвика пореден отлив на пътници.

5. 60% от пътуващите ползват карти, а останалите 40%?

Кметът на най-замърсената и хаотична столица на Европа трябва да направи всичко по силите си да привлече колкото се може повече пътуващи, особено онези, които не ползват градския транспорт ежедневно. С предложеното увеличаване на цената с 60% Общината реално изгонва цели категории пътуващи от системата и ги принуждава да ползват автомобили, в резултат на което ще дишаме още по-замърсен въздух, а градските пространства ще останат все така окупирани от хиляди автомобили.

6. Инвестициите в транспорта са почти изцяло финансирани с безвъзмездни средства от Европейския съюз.

Всеки може да поръча нов подвижен състав от някой европейски производител с подарените от Европа пари, но Общината не направи нищо да подобри ефективността на линиите: автобусите, тролейбусите и трамваите нито се движат по-бързо, нито са по-начесто.

7. ЦГМ се е доказал като безотговорен и незаинтересован стопанин.

ЦГМ не може ефективно да контролира гратисчиите и да събира наложените глоби. Също така неговите “експерти” не представиха икономическия анализ, на който се основава предложеното поскъпване. Гражданите имат право да знаят какви са аргументите в този анализ. На кои експерти да вярват? На същите онези, които “заради грешка” щяха да подарят милиони левове общински пари на частния превозвач Карат-С ли?

8. Липсва дългосрочна стратегия за актуализация, приоритизация и ускорение на градския транспорт.

За поредна година не е направено нищо за автономизация на трамваите, създаване на нови БУС ленти, нови трамвайни и тролейбусни трасета и други инвестиции, които да оправдаят такова рязко поскъпване на билета. Липсва и дългосрочен план за актуализация и развитие на маршрутната схема на градския транспорт, която да отразява настоящите нужди на пътуващите, метрото не е интегрирано с наземния транспорт, а обещаните 10 квартални довозващи до него линии бяха удобно забравени.

9. Липсва интегрираност и разнообразие на превозните документи.

Билетната система на метрото и тази на наземния транспорт не са интегрирани. Освен почасов билет все още няма карти за две наземни линии, две наземни линии и метро, семейните и фирмените абонаментни планове са на практика непознати на потребителите и т.н.

10. Новите карти не предлагат добра алтернатива за столичани.

Две от трите нови карти предложени от ЦГМ (туристическа и седмична) са направени по-скоро за нуждите на туристите и гостите на София и не вършат работа на столичани, които ще плащат по-високата цена на билета. При липса на алтернативи, които адекватно да покриват нуждите на различните групи пътуващи, санкционирането на онези които ползват билети е недопустимо и лишено от логика.

Поради гореизбореното, призоваваме г-жа Йорданка Фандъкова най-накрая да освободи от длъжност доказалия се като безидеен, неспособен и безотговорен транспортен екип в Общината и да го замести с хора, които не само ползват градския транспорт редовно, но и го разбират като система и потребност за града. Само ако това бъде направено, ще можем да се надяваме на по-сериозни подобрения и реални стъпки към приоритизация на градския транспорт. До тогава, Общината и ЦГМ няма да си върнат доверието на гражданите, а увеличението на цената на билета с право ще се разбира от софиянци като израз на недалновидно управление.