Васил Ташков

UX / UI дизайнер

Какво искам да променя в София:

Визията и качеството на живот

Професионална биография

Казвам се Васил Ташков. През 2012г. заминах да уча в Дания “Архитектурни Технологии и Строителен Мениджмънт”, като през 2015 година работих като стажант към архитектурна фирма в град Варна за период от 6 месеца. Завърших следването си през 2016 и малко след това се преместих да живея и работя отново в София. Работих като архитект за голяма международна компания 3 години и половина, като по време на пандемичния период 2020 г. се насочих към това да се занимавам професионално с уеб дизайн. 2020г. и 2021г. преминаха в преквалификация и обучение по направление графичен дизайн и основно уеб дизайн. В момента се развивам в сферата на дигиталните услуги и преживяване и съм щастлив от избора да се развивам в динамично променяща се индустрия, която предоставя решения за хората и техните проблеми.

За каква София работя?

Искам да живея в модерна и динамично развиваща се София, в която културното наследство е строго защитено и ценено от институциите, услугите за гражданите са удобни, бързи и ефективни, транспортът обслужва адекватно забързаното ни ежедневие, и в която животът и здравето на всеки гражданин е приоритет за градската управа. Град без мръсен въздух и град с инфраструктура, която отговаря на потенциала и нуждите на града. Именно в ролята си на дизайнер и човек, работил в сферата на архитектурата, разбирам колко важен е цялостният облик на града, който обхваща както културното ни наследство, така и облика на всяка институция. София има нужда от реформиране на подхода, с който се грижи за паметниците на културата, начинът по който комуникира и обслужва дигитално своите граждани, и политиките които води, с цел развитие на богатствата, с които разполага.

3 конкретни казуса, които искам да реша

  • Подобряване на комуникационната среда, чрез която институциите обслужват гражданите на София
  • Опазване на културното наследство и възстановяването на автентичния облик на паметниците на културата
  • Мръсният въздух е здравен проблем, който не търпи отлагане

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден съм в град Девин през 1993г., като до единадесет годишна възраст живях и учих там. След това се преместих да живея в София, а после живях 4 години в град Олборг, Дания, където беше и университетът ми. В последствие през 2016г. се преместих в Копенхаген за кратко, където разбрах, че Дания не е моето щастливо място. Малко след като се преместих, получих и предложение за работа от България, което от своя страна спомогна за това да взема бързото решение да се прибера тук, където се чувствам у дома. Намерих истински приятели и намирам смисъл да се развивам и с това да развивам и света около себе си.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

Да съм горд със София, като моят втори дом.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.