Борис Бонев разкри поредната съмнителна сделка в София, този път направена от Топлофикация.

Става въпрос за съмнение, че ръководството на дружеството е заобиколило Закона за обществените поръчки като е сключило договор за ремонт на улица след като работата изкуствено е разделена на две, въпреки сходния си предмет. По думите му с това вероятно се цели да се избегне тръжна процедура за половин милион лева и се е пристъпило към директно договаряне и възлагане без конкурс

Лидерът на Спаси София показа проби на асфалта, направени от сертифицирана лаборатория, които показват спестен материал, липсващи сантиметри асфалт и нулев контрол над изпълнението, тъй като положеният асфалт не отговаря на техническата спецификация, изготвена и одобрена от Топлофикация. “Това не са просто поредните липсващи сантиметри асфалт. Това са нашите изравнителни сметки за парното.” – обърна се към софиянци Борис Бонев и добави, че допълнително източване на дружество в толкова тежко финансово състояние е недопустимо. 

“Вчера показахме необяснима сделка касаеща отпадъците на София. Там се е действало с посредник, а щетата е за 10 млн. лв. – пари достатъчни за 20 чисто нови автобуса. Днес говорим за откраднат асфалт на стойност на един нов автобус. Където и да потърсите, излизат подобни сделки, фаворизирани фирми, необясними действия на Столичната община. Затова твърдя, че всеки ден, всеки час, навсякъде в София се краде.” – категоричен е водачът на общата листа за общински съветници. 

Той определи корупцията като основен проблем на столицата, заради която всички проекти се провалят. Според Бонев в основата лежи липсата на политическа воля и независимост в действията на хората на власт. “И в момента има строги договори, но те са строги само на хартия. Управляващите, които са призвани да следят за тяхното спазване, просто не ги прилагат. Ние не дължим никому нищо и затова мога да обещая, че нито една глоба няма да бъде спестена на некоректна фирма, независимо на кого е тя.” – закани се общинският съветник. 

Борис Бонев определи като недостойна за европейска столица кампанията за местните избори. Според него, кафявите медии не спират да бълват срещу всички от обединието, които разкриват истината. “Те никога не попитаха управляващите вече 18 години София защо има пореден некачествен ремонт или корупционна афера. Колкото повече разкрития правим за техните видими резултати, толкова повече измислици, внушения и грозни епитети се изливат срещу нас. Впрегнат е целият ресурс, а целта е ясна – да се внуши, че всички сме един и същи, че всички крадат, всички са неморални. Но това не е така!” – категорично заяви днес Борис Бонев. 

Той призова кандидатите на ГЕРБ да преосмислят стратегията си, защото на фона на неизпълнената си програма и некачествените ремонти, от управляващата партия би трябвало да поемат отговорност. Според Бонев софиянци сами могат да преценят на кого да вярват – на очите си или на очернящите хайки. “Вместо да си заравят главата в пясъка и да обвиняват опозицията за собствените си грешки, призовавам да се започне аргументиран дебат за огромните проблеми, които оставят на града.” – завърши Борис Бонев.