Промени в градския транспорт, които не струват нищо

Любимото оправдание на Столичната община, когато става дума за промени в градския транспорт е, че това струва много средства. Затова решихме да предложим две промени, които няма да костват на общината и стотинка, но ще подобрят интермодалността на София значително.

1. Автобусна връзка Терминал 1 – Терминал 2 на Летище София

Ако ви се е случвало да пристигнете на Терминал 1 на Летище София след 19:00 часа сигурно сте виждали заблудени пътници, търсещи как да достигнат до Терминал 2. Но, уви – няма как. Безплатният шътъл, който Летище София осигурява приключва курсовете си в 18:30, а единствената автобусна линия, обслужваща терминала не осигурява връзка с другия. Поне, не и без прекачване.

Какво е предложението: автобусна линия 284

 width=

Автобусна линия 84 се разделя на две линии, като колите по тях се редуват, също както влаковете в метрото. Новата автобусна линия 284 прави същата обиколка около терминалите на Летище София, но в обратен ред. Така без да се променя пробег, брой автобуси и интервал, градският транспорт ще може да осигурява ефективна връзка между терминалите.

2. Удобна спирка на входа на Централна гара

Преходът от пероните на Централна гара до спирката на автобусите е трудна задача, особено ако си с багаж. С реконструкцията на Централна гара беше ремонтирана и част от локалното платно, разположено под козирката й. Вместо там да бъдат преместени линиите на градския транспорт, обаче, някой предпочете да разчертае такси стоянки и паркоместа.

Какво е предложението: преместване на спирката и преасфалтиране на локалното платно

 width=

На новия тротоар под козирката на Централна гара се разполагат две спирки, разделящи си линиите. Трансферът между влаковете и автобусите ще се случва под козирката, като пешеходния преход значително се скъсява, с което удобството за пътниците се повишава.

Остават и 120 м от локалното платно, които не бяха ремонтирани заедно с реконструкцията на гарата, които също следва да се приведат в нормален вид. Тази нищожна инвестиция е напълно поносима за град с бюджет от над милиард.

Защо да се реализират?

Предложените две промени в интермодалността между въздушния, железопътния и градски транспорт не струват нищо. Реализирането им обаче ще помогне на хиляди хора да пътуват по-удобно, комфортно и бързо.

Подобренията в градския транспорт не винаги са свързани с огромни инвестиции, със строителството на десетки километри метро или със закупуването на лъскави нови състави. Понякога малки промени, целящи логичното и удобно придвижване на хората изискват само желание от страна на взимащите решенията. Ние сме внесли нашите идеи в Столичната община и очакваме адекватни и с мисъл за гражданите на София и пътуващите в градския транспорт решения.

Сподели нашата визия за София

Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София