Предложение – как да отпушим трафика около Семинарията?

Една от най-невралгичните точки в цяла София са двете кръстовища около Семинарията – това на бул. Пейо Яворов и ул. Стоян Михайловски, както и между бул. Джеймс Баучер и бул. Св. Наум. Почти ежедневно се извиват километрични опашки, които блокират трафика от всички възможни посоки. Даже кръстовището на две нива не успя да реши проблема с придвижването в района, а непрекъснато разрастващият се квартал Витоша, разчитащ само на бул. Симеоновско шосе, допълнително утежнява ситуацията.

Тежките задръствания се отразяват изключително лошо на градския транспорт.

През района минават едни от най-натоварените автобусни линии – 88, 94 и 102, както и линия 67, които ежедневно превозват хиляди пътници.

Именно там се трупат и най-много закъснения, което прави обслужването бавно и нередовно. Това пък от своя страна кара хората да се качат на личните си автомобили и да участват във все по-големи задръствания. Така кръгът на неустойчивия, замърсен и задръстен град се затваря.

Решението – коридор за градския транспорт

 class=

Има начин бързо и евтино да се улесни трафикът и да се даде приоритет на градския транспорт. По протежението на бул. Стоян Михайловски и бул. Симеоновско шосе съществуват две ленти, които са предназначени за трамвайно трасе до Дървеница, което все още не е изградено. Това пространство в момента не се ползва – докато автобусите стоят задръстени между колите, двете ленти стоят празни встрани.

Нашето предложение е

трамвайното трасе да бъде асфалтирано и по него да минават автобусите по линии 67, 94 и 102.

Така ще се създаде обособена от трафика БУС лента от бул. Св. Наум чак до завоя на бул. Симеоновско шосе. С обща дължина от над 700 метра новата БУС лента значително ще ускори преминаването на автобусите през трите задръстени кръстовища и ще намали съществено закъсненията в участъка. Разбира се, заедно с асфалта трябва да бъдат положени и релси, за да не се налага разбиване на новия асфалт, когато бъде взето решението за удължаване на трамвая до Дървеница. При завоя на бул. Симеоновско шосе трябва да се постави светофар, който приоритетно пропуска автобусите в посока гара Пионер и спира движението само когато наближава автобус.

Повече място и по-малко коли

 class=
Уличен профил на ул. Стоян Михайловски, до оградата на Семинарията след пл. Велчова завера

Изнасянето на автобусите в обособено платно, което и в момента е налично, ще има двоен положителен ефект. От една страна ще премахне автобусите от автомобилните ленти и движението ще стане по-проходимо. От друга страна, БУС лентата ще ускори автобусите и ще ги направи независими от задръстванията. Това неминуемо ще ги направи по-привлекателни спрямо колите, което ще привлече нови пътници и ще намали броя коли на пътя.

 class=
Уличен профил на бул. Симеоновско шосе през Ловен парк

Подобрение без губещи

Тази организация ще подобри трафика за всички участници в движението. Автобусите ще подминават задръстването в обособен коридор, а за колите ще има повече място. Обособеният коридор вече съществува и е необходимо просто да бъде асфалтиран, за да може да се ползва. Затова отправяме това мотивирано предложение още сега за разглеждане в Столичната община, където от Дирекция „Транспорт“ да направят проект. Ние, както и досега, ще помагаме в процеса. Ангажираме се още през ноември, общинските съветници на Спаси София да внесат официално това предложение за разглеждане от новия общински съвет на София.

Сподели нашата визия за София

Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София