Наръчник на активния гражданин

Постоянно показваме плачевното състояние на града ни – разпадащи се улици, разнебитени тротоари, некачествени ремонти, неефективен градски транспорт, най-мръсен въздух в европейска столица. Отговорност за обръщането на тези тенденции имат две страни – граждани и институции. Нито местните власти могат да се справят с тези проблеми без помощта на живущите в столицата, нито ние, гражданите, можем сами да се справим без да има работещи община, инспекторат, районни администрации, полиция. Изключително важно е всички да сме активни, будни, действащи, сигнализиращи за всякакви нередности и изискващи даден проблем да се реши докрай и то с дългосрочен ефект. Институциите пък от друга страна следва да са отворени към гражданите, да ги чуват, да подхождат към проблемите бързо и ефективно и да се стараят да предлагат устойчиви решения, които да не позволяват проблемът да се появява отново и отново. Единствено със съвместни действия можем да подобрим състоянието на града ни бързо и устойчиво във времето.

Всеки месец получаваме от вас над 200 сигнала, идеи и предложения, често илюстрирани със снимков или видео материал. Не е рядкост дори да ни объркат за институция и да настояват да оправим пътната настилка в даден квартал или да ни държат отговорни за казус, за който е отговорна Столичната община. Затова винаги призоваваме хората, които ни сигнализират, да пускат проблемите и към т.нар. Контактен център на Столичната община – call.sofia.bg. Тази сравнително нова платформа действа учудващо добре и осъществява връзката между отделния гражданин и правилната институция, за да се реши сигналът или поне да се даде повече информация по казуса.

За да улесним всички вас и да ви дадем инструментариума, чрез който да бъдем активни и отговорни граждани, разработихме Наръчник на гражданина, който освен източник на информация има за цел и да повиши ефективността на местните институции.

За да илюстрираме как работи Наръчникът нека дадем следния пример – вие живеете в Люлин 5 и уличната лампа пред входа ви вече втори месец не работи и никой не я оправя. Ако никой не сигнализира съответните институции, то проблемът трудно ще се реши от само себе си. Затова най-лесният начин е да влезнете в сайта call.sofia.bg и да пуснете сигнал за неработещото осветление. От Контактния център ще потърсят кой отговаря за осветлението в Люлин, ще препратят натам сигнала, след което съответната фирма ще включи въпросната лампа в списъка си с обекти за ремонтиране. Всичко това ще трае няколко седмици. Далеч по-бързо и ефективно би било ако знаете към кого директно да се обърнете и какво точно да му кажете. А именно: виждате в долната таблица, че фирмата отговаряща за уличното осветление в Люлин е “Сиберия”, звъните на отговорника за района или на общия телефон и съобщавате за проблема, заедно с инвентарния номер, който се намира на всеки стълб за улично осветление. Така предоставяте точна информация на институцията/фирмата, която отговаря за дадения проблем. Освен че по този начин съкращавате времето за реакция, вие получавате и канал за комуникация, за да потърсите сметка, ако проблемът не се реши в разумни срокове.

 width=

Източник: CartoonStock

Друг проблем пред бързата реакция на институциите е, че гражданите невинаги знаят коя от тях е отговорна за даден сигнал. Така например за неправилно паркиране отговарят цели 4 институции и ако не се свържете с правилната, може да изгубите немалко време в търсене на компетентния орган. Затова Наръчникът е тук – за да ви ориентира и да ви помогне.

Разбира се, проектът е все още в процес на разработка. Ще сме ви благодарни, ако ни помогнете да го разширим, обогатим и актуализираме постоянно, за да може всеки един от жителите и гостите на София да има ясна и точна информация към кого да се обърнe, когато се сблъска с проблем в града ни. Защото само заедно – граждани и институции, ще можем да помогнем на столицата да стъпи на крака.

Сподели нашата визия за София

Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Подкрепи ни с дарение, за да продължим борбата за по-доброто бъдеще на София