лого
Карта на присвоените от институциите паркоместа
17.05.2021

🅿 Над 1200 паркоместа са заети от институции, като повечето се намират в центъра на София, където пространството е най-ограничено. Нещо повече, наше проучване показва, че общински и държавни структури изобщо не плащат за тези места и са превзети от ведомствата по незаконен начин! От това Общината губи милиони левове на година, а гражданите са лишени от реални места за паркиране.

🛑 Ние искаме драстично намаляване на служебните абонаменти на институциите. Затова, освен предложеният доклад за тяхното ограничаване, днес лично ще входираме писма във всички министерства с призив министрите сами да се откажат от тях.

❗Министерство на икономиката е присвоило повече от 40 служебни паркоместа върху общински имоти без договор и без да плаща такси за това на Столичната община. Но и самата Община е нарушител със своите над 70 места около Московска №33! Народното събрание има над 220 места, а Министерски съвет – над 100.

✅ Искаме да върнем града на софиянци, а намаляването на местата на институциите ще освободи стотици нови паркоместа за свободно ползване! Докато гражданите и бюджета са ощетени, мнозинството държавни и общински институции не заплащат нито стотинка за ползването на публичните пространства за паркиране и спомагат за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията.