Защо създаваме партия?

В борбата за по-добра София са нужни не само кмет, но и общински съветници и отдаден екип от експерти. Обединяваме (и)дейните хора, ангажирани с града, които имат капацитет, енергия и знания, а партия Спаси София ще е платформата, която ще позволи те да работят ефективно в полза на града ни и да решават пренебрегваните проблеми. 

Само така гарантираме, че всеки глас на столичани ще бъде инвестиция в по-добра София – с подредени зелени квартали, уреден исторически център, отговорно и открито управление, ефективно и прозрачно инвестиране на общите ни пари. 

Нашите съграждани все по-често се обръщат към нас с очакване – искат да видят зряла и компетентна политическа сила. Формация, която успешно ще се справи с наследството на сегашното управление, но и която да направи София европейска столица, в която всички живеем добре и с гордост показваме пред чужденците. Осъзнаваме, че софиянци няма да ни простят, ако не се отнесем сериозно, не дадем цялостно решение за проблемите и не отключим потенциала на прекрасния ни град. Време е да осъществим идеите и решенията за София, които толкова години произвеждаме и предлагаме

 class=

Какво ще се промени? 

Нищо. Партията не променя работата на Спаси София – ние оставаме независими, автентични и лоялни на София, и не възнамеряваме да участваме на евентуални парламентарни избори. Ние виждаме партията като необходимост и инструмент, за да може успешно и равностойно да участваме в местните избори, да имаме пълноценна листа от общински съветници и кмет на София. Местните избори наближават – проявяваме смелост и правим следващата крачка напред. Спаси София остава автентично градско движение, но и твърдо заявяваме пред всички вас – готови сме да поемем отговорност. 

 class=

Ще участваме ли и в следващите национални избори? 

Не. Нашият фокус винаги е била и остава София, тъй като тя за нас е кауза, а не стъпка за кариерно развитие. През годините сме получавали различни предложения, но винаги сме ги отказвали. София е затрупана с проблеми, чието решаване ще отнеме време. Възнамеряваме с усилена работа да постигнем значително подобряване на живота в София и да докажем, че сме способни да управляваме добре, преди изобщо и да си помислим да поискаме доверието на нашите сънародници на национално ниво. Засега тази тема изобщо(повторение) не стои на дневен ред, което не означава, че не следим националната политика.

От кого очакваме подкрепа? 

От софиянци, които са истинските ни съюзници вече 14 години, на които ние ежедневно доказваме, не само че обичаме София, но с професионалния ни екип можем да даваме решения за проблемите. Дошло е времето за поискаме тяхното доверие, за да можем да осъществим големия потенциал на София. 

 class=

Кои са потенциалните ни съюзници? 

Всички, които искат София да се управлява различно от досегашния модел на корупция, безотговорност и пропуснати шансове. Борим се за широко обединение и затваряне на ерата Фандъкова, включително експерти, граждански организации, квартални комитети и партии, които споделят приоритети заложени в План за София. Това са повече инвестиции в кварталите, прозрачно разходване на средства на данъкоплатците и чист и зелен град.

Какви са плановете за местните избори през 2023 г.? 

В Спаси София засилено работим върху актуализиране на План за София и предлагането на още по-добри решения, подаваме ръка и предлагаме диалог за общо явяване на предстоящите избори. Гражданите очакват от нас да създадем ясна политическа платформа, която успешно ще може да се справи с тежкото наследството на ГЕРБ и Фандъкова, както и ще осигури модерно управление, каквото София заслужава. 

 class=

Кои са основните ни опоненти?

Партиите, които доказано управляват София зле и работят срещу обществения интерес – коалицията ГЕРБ-СДС и ВМРО. Тези, които възприемат София като личен банкомат вече 17 години и оставиха непоправими щети. Това са хората, заради които градът ни не е постигнал своя потенциал заради лошо планиране, порочни обществени поръчки и нито един преборен системен проблем. 

Кои са нашите червени линии? 

Задкулисни договорки, корупцията и неможенето. За съжаление, това е характерно за управлението на София. Ние изграждаме колектив от хора, които са се доказали като професионалисти в областта си и сме създали доверие чрез взаимна работа. Още отсега поемаме ангажимент, че управлението на София винаги ще е прозрачно, справедливо, в обществен интерес и с цел развиване на потенциала на града.

Какво целим да постигнем? 

София, където всички живеем добре:

  1. Кварталите да се превърнат в подредено, приятно и сигурно място за живот, с равни тротоари и осветени улици, зелени и уредени градинки с детски и спортни площадки, качествени образователни и здравни грижи. Ние искаме да инвестираме в подобряване на средата за живот в близост до домовете на гражданите. 
  2. София, в която зеленината се пази и поддържа, а не изчезва под поредния строеж. Замърсяването на въздуха и презастрояването трябва да бъдат преборени.
  3. Искаме София да бъде безопасен и здравословен град за децата, възрастните и работещите, независимо дали са шофьори или пешеходци, велосипедисти или пътуващи с градския транспорт. 
  4. Не на последно място искаме да живеем в град, където парите на гражданите ще се изразходват целесъобразно и ефективно, вместо да се чудим коя е поредната схема, която някой се опитва да завърти на гърба на софиянци. 
 class=

Къде се позиционираме в политическия спектър?

Нашите приоритети за София са инвестициите в кварталите, чист и зелен град с устойчива икономика, борба срещу корупцията и прозрачно управление с визия за бъдещето. За да ги постигнем, се налага да прилагаме разумен микс от леви и десни мерки. Както не можем да си представим София да не предоставя добри общински жилища на млади семейства или да не стане по-достъпна и зелена, така и не можем да си представим София да не създава благоприятна среда за местния бизнес – чрез намалена административна тежест, въвеждане на ясни и честни правила и гарантирането, че те се спазват еднакво от всички. 

Местната политика е много по-близка до хората и ежедневието и ние не искаме тя да робува на идеология. Борим се решенията да почиват на експертност и дългосрочна визия за София, направена в консенсус с нейните граждани

Имаме ли спонсор?

Спаси София е независима в истинския смисъл на думата, защото зад нас няма обръчи от фирми или олигарси. Тя се финансира от гражданите чрез „Дай 5 за София“, където събираме регулярни, малки дарения от гражданите на принципа на краудфъндинг.


Вторият източник са индивидуални дарения. Всяко едно дарение е предмет на внимателна преценка. Приемаме дарения единствено от хора с безупречен авторитет, които не работят с общината и държавата, не зависят от обществени поръчки и при ясна декларация от наша страна, че не могат да имат никакви очаквания за услуги или действия. Портфолиото от дарители е диверсифицирано, така че да не се концентрира влияние или интереси. 


Всичките ни отчети са публични и всеки може да ги намери на страницата ни

 class=

Кои са членовете на партията?

Хора с различни професии, възрасти и социален статус. В това отношение сме истински представител на обществото – в екипите ни имаме юристи, урбанисти, икономисти, лекари, образователни експерти, инженери и  тн. Но преди всичко имаме активни и непримирими хора с визия, знания и отговорност към общия ни дом. Горди сме, че нашите членове са от всяка част на София – от Надежда и Връбница, до Младост, Люлин и Овча купел. Имаме екипи в почти всички райони, където постоянно провеждаме срещи с гражданите. Идните месеци ще посветим на това да опознаете всеки един от чудесния екип.

Къде ще е партийната централа?

Нямаме нито партийна централа, нито партийни субсидии. От години работим с минимални ресурси, което ни принуждава да сме по-идейни, по-находчиви и по-дейни като екип. Ние не сме, нито искаме да станем партия-мастодонт, а оставаме автентично градско движение.

Как можеш да се включиш? 

Знаем, че се изправяме срещу обръчи от фирми, завладяна администрация и медийна империя. Затова всеки човек ще е ключов в битката ни за по-добра София. Включи се в нея тук!
Само заедно ще се преборим!